Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предлага на централните

...
Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предлага на централните
Коментари Харесай

МВФ предлага на централните банки да обмислят цифровите пари

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард предлага на централните банки по света да обмислят издаването на цифрова валута , оповестява БиБиСи.

В Сингапур Лагард разяснява, че това може да направи покупко-продажбите с цифрова валута по-безопасни . Безкасовите заплащания се усилват през годините, като основават провокации пред държавните управления и централните банки. Регулаторите показват угриженост по отношение на цифровите валути и приканиха за по-голям контрол.

" Смятам, че би трябвало да обмислим опцията за издаване на цифрова валута. Може да има роля за страната в снабдяване на пари за цифровата стопанска система ", изясни тя.

" Предимството е ясно , че заплащането ви ще бъде неотложно, безвредно, на ниска цена и евентуално полуанонимно... И централните банки ще запазят сигурността в заплащанията ", разяснява Лагард и добави, че централните банки в Канада, Китай, Швеция и Уругвай " съществено обмислят " предложенията за цифрова валута .

Една виртуална валута, издадена от централна банка, би била отговорност на страната, като са парите в брой, не на частна компания . Това ще помогне на потребителите, като направи транзакциите по-безопасни, по-достъпни и вследствие на това по-евтини.

" Колкото повече хора обслужвате, толкоз по-евтина и по-полезна е услугата. Частните компании може да не влагат задоволително в сигурността , доколкото те не мерят цялостните разноски на обществото за несъблюдение на заплащанията ", добави тя.

Докато въпросът с цифровата валута " не е повсеместен ", то би трябвало да бъде проучен " съществено, деликатно и креативен ". Макар че технологията, която стои в основата на цифровите активи е хвалена за ускорение на финансовите транзакции и понижаване на разноските, анонимността зад търговията с криптовалути провокира паника измежду регулаторите .

Лагард разяснява, че анонимността на валути като Bitcoin значи, че те се употребяват от нарушители и терористи .

Гуверньорът на британската централна банка Марк Карни също съобщи, че криптовалутите като Bitcoin би трябвало да бъдат контролирани , като опълчване на противозаконните действия и отбрана на финансовата система .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР