Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси

...
Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси
Коментари Харесай

Гроси уверява рибари за изхвърлянето на радиоактивна водата от Фукушима

Ръководителят на Международната организация за атомна сила (МААЕ) Рафаел Гроси се срещна с локалните и съперници на , оповестява " Войс оф Америка ". Той участва на среща на локални управляващи и представители на риболовен общности в град Иваки, на към 40 километра южно от Фукушима.

Там ръководителят на риболовната асоциация във Фукушима Тецу Нозаки разкритикува държавното управление, че ще извърши проекта макар мощната съпротива на асоциацията . Гроси сподели на присъстващите, че няма магическо решение на обстановката, само че даде обещание, че МААЕ " ще остане тук с вас през идващите десетилетия, до момента в който последната капка вода " от Фукушима " бъде безвредно източена ".

Според риболовните организации проектът ще навреди на репутацията им измежду съседите на Япония заради опасенията за допустимо замърсяване на риболовните води покрай Фукушима. Вчера Китай гласно изрази опозицията си против проекта.
 Гроси в Япония поради водата от Фукушима
Гроси в Япония поради водата от Фукушима

Радиоактивната вода ще бъде разредена и изпускана постепенно с десетилетия

Припомняме, че през вчерашния ден Гроси показа на министър-председателя Фумио Кишида формалния обзор на МААЕ, както и окончателното утвърждение на проекта.

Япония твърди, че радиоактивната вода, която е била употребена за изстудяване на нуклеарните горивни пръти във Фукушима, е била разредена до равнища много под интернационалните стандарти и постепенно ще бъде изпускана в океана в продължение на няколко десетилетия.

Според Гроси, процедурата за изпускане на радиоактивни отпадъчни води от Фукушима се придържа към световните стандарти за сигурност и " би имал нищожно радиологично влияние върху хората и околната среда ".

Очаква се Гроси да открие непрекъснат офис на МААЕ във Фукушима, който да следи осъществяването на проекта. След това се чака да пътува до Южна Корея, Нова Зеландия и островите Кук, с цел да облекчи.
 МААЕ: Взети са ограничения за сигурността на Запорожката АЕЦ, само че обстановката е сериозна
МААЕ: Взети са ограничения за сигурността на Запорожката АЕЦ, само че обстановката е сериозна

Рафаел Гроси инспектира нуклеарната централа

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР