Ръководителят на благотворителната организация Лекари без граници“ Христос Христу призова

...
Ръководителят на благотворителната организация Лекари без граници“ Христос Христу призова
Коментари Харесай

„Лекари без граници“ искат ЕС да вземе част от гръцките мигранти

Ръководителят на благотворителната организация „ Лекари без граници “ Христос Христу прикани управляващите „ незабавно да изтеглят “ уязвимите мигранти от зле пренаселените лагери на гръцки острови, съобщи AFP, представена от БГНЕС. Той също по този начин прикани други страни от Европейски Съюз да вземат част от хилядите мигранти в Гърция - нещо, което доста от страните в европейския блок не желаят да създадат.
Христу сподели пред кореспонденти в Брюксел, че е посетил лагерите предходната седмица и е станал очевидец на отчайващи условия, сравними с това, което нормално се следи в зоните на война и естествени бедствия.
Хиляди мигранти, които се пробват да стигнат до Европа от Либия или в Източна Европа, „ живеят в безчовечен условия на прага на зимата “, сподели той.
Христу съобщи, че " вредата, основана от тези политики, е просто неизмерима ".
Организацията, известна с френските си букви MSF, е един от няколкото неправителствени, вдигнали паника за обстановката в гръцките островни лагери.
Тези центрове, приютяващи над 39 000 мигранти, само че издигнати за по-малко от 7 000, се трансфораха в уреди, в които търсещите леговище - доста от Афганистан и Сирия – чезнат месеци или години, до момента в който техните претенции за статут на емигрант се придвижат. По-рано шефът на Организация на обединените нации за бежанците съобщи, че Атина би трябвало да предприеме " незабавни " стъпки за възстановяване на изискванията на живот в лагерите.
" Каквато и да е обстановката на тези хора, ние не можем да приемем, че те живеят в такива мизерни условия, изложени също на принуждение и употреба ", съобщи Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди, откакто посети лагерите в Лесбос.
През 2106 година Европейският съюз подписа договорка с Турция, която понижи броя на опитите за влизане в Европа през Гърция, само че мигрантският поток още веднъж стартира да набъбва тази година.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши, че ще скапе договорката, като " отвори портите " към Европа за милиони бежанци, в случай че не завоюва интернационална поддръжка за военното си навлизане в Северна Сирия.
Гърция предходната седмица съобщи, че възнамерява да ремонтира островните си лагери, с цел да ги трансформира в центрове за задържане, до момента в който даващите леговище правят оценка досиетата им.
Премиерът Кириакос Мицотакис също даде обещание бързо презаселване на над 4 000 деца без компаньон.
MSF прикани гръцките управляващи да реалокират дами, деца и заболели от лагерите на острова в гръцката континентална част, където други 22 000 души към този момент се подслоняват в лагери с съвсем цялостен или превишен потенциал.
" Призоваваме ги да изтеглят най-уязвимите хора от тези лагери ", сподели Христу.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР