Ръководителите на Комунистическата партия в Китай започнаха четиридневни обсъждания, които

...
Ръководителите на Комунистическата партия в Китай започнаха четиридневни обсъждания, които
Коментари Харесай

Комунистическата партия в Китай циментира исторически властта на Си Цзинпин

Ръководителите на Комунистическата партия в Китай започнаха четиридневни разисквания, които би трябвало да доведат до, както е известна, " историческа " резолюция, документ, предопределен да укрепи властта на президента Си Цзинпин и да му разчисти пътя да претендира за трети мандат, осведоми ДПА.

Въпреки че съвещанието на централния комитет на партията може да наподобява бюрократично на пръв взор, сходни резолюции се изготвят единствено в моменти, когато партията е на път да поведе страната към трагична смяна.

Това би била едвам третата сходна резолюция в актуалната китайска история. Ако се допусна нейното приемане, това евентуално ще разчисти пътя за Си да стане едвам вторият началник в историята, който се радва на трети мандат.

Партията твърди, че актуалната резолюция има за цел да заключи " великите достижения и историческия опит на партията ".

Това също по този начин ще очертае ясни граници сред Си и създателите на последните две резолюции. Докато Мао Цзедун оказа помощ на страната да се издигне, а промените на Дън Сяопин помогнаха на страната да забогатее, Си се концентрира върху това да направи страната по-могъща от всеки път.

Тези резолюции са съвсем като Свещен граал за членове на партията, които дефинират необятни политики и като цяло означават разделяне с предишното или повратна точка в историята.

Мао употребява своето през 1945 година, четири години след основаването на актуален Китай, с цел да построи позицията си и да поддържа съперниците си, като засвидетелства, че единствено революционерите следват " верните политически линии ".

След гибелта на Мао, резолюцията на Дън от 1981 година задава нов звук за страната, като маркира ясно разделяне с икономическата стратегия на Мао за огромен скок и неговата Културна гражданска война, която търси партийна непорочност. И двете събития провокираха обилни разстройства в китайското общество, оставяйки стопанската система в съсипия и огромна част от популацията беше потиснато или остракирано.

Резолюцията на Дън подлага на критика неговия предходник, само че също по този начин прикани за почитта му и му даде задоволително мощ да премисли външната и икономическа политика на Китай, като приложи обилни стопански промени и отвори Китай към света.

Така новата историческа резолюция ще направи мисълта на Си Дзинпин публична част от националната политика и ще издигне Си до същото равнище като двама от най-влиятелните минали водачи на страната.

Приемането му би означавало, че повече от философиите на Си ще бъдат употребявани за партийна индоктринация и за оцветяване на метода, по който се преподава историята на Китай.

Не е ясно дали резолюцията ще бъде оповестена незабавно след приемането й, което се чака в четвъртък, или може да отнеме няколко дни.

Ако приемем, че резолюцията бъде призната, това би направило доста евентуално Си да стане първият водач след Мао, който има трети мандат.

Партийните водачи към този момент трансформираха конституцията през 2018 година, с цел да разрешат опцията за повече от два мандата за китайски водач, като може би даже направиха предопределение доживотна позиция. Си укрепи позицията си, тъй че е толкоз всесилен като Мао или Дън, които съумяха да останат на основни позиции и да дърпат лостовете на властта до гибелта си.

Преди срещата тази седмица партийната агитация възхвалява Си.

Официалната осведомителна организация Синхуа назова 68-годишния " човек на увереност и деяние, човек с дълбоки мисли и усеща, човек, който е наследил завещание и се осмелява да прави нововъведения, и човек, който има перспективна визия и е зает да работи неуморно. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР