Ръкостискане, светкавици, усмивки пред камерите. Срещата между Владимир Путин и

...
Ръкостискане, светкавици, усмивки пред камерите. Срещата между Владимир Путин и
Коментари Харесай

Путин при Ердоган - хармония и противоречия

Ръкостискане, светкавици, усмивки пред камерите. Срещата сред Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган в Анкара се трансформира в голям медиен театър. Официалният мотив за срещата: двамата държавни ръководители желаеха дружно да отпразнуват първата копка за построяването на първата турска АЕЦ " Аккую ". По данни на турските медии, струващата 20 милиарда $ АЕЦ, която Русия построява край град Мерсин, ще покрива 10 % от турските потребности за електрическа енергия след влизането си в употреба. И това не е първият взаимен план сред Турция и Русия в енергийната сфера. Шефът на истанбулското бюро на фондация " Хайнрих Бьол " - Кристиан Бракел акцентира смисъла на енергийното съдействие и за двете страни. „ Русия е доста значим сътрудник за турския газов пазар. Около 63 % от всички доставки на природен газ идват от Русия. От известно време двете страни възнамеряват построяването на газопровода " Турски поток ", по който ще тече газ и към Европейски Съюз. И двете страни печелят от това съдействие. Русия желае да ускори въздействието си на европейския енергиен пазар, а Турция желае да се утвърди като енергиен разпределителен център “, споделя той в диалог с Дъждовни води.

Турция и Русия си сътрудничат и в други браншове. По данни на Световната комерсиална организация (СТО), Турция внася най-вече артикули от Русия след Европейски Съюз. 11 на 100 от турския импорт идват от Русия. Освен нефт и въглища, Русия изнася за Турция и желязо. Туризмът също играе основна роля в икономическото съдействие сред двете страни. Средно четири милиона руснаци почиват всяка година в Турция. В подмяна на това Турция изнася за Русия земеделски артикули като лимони и слънчогледово семе, само че на първо място автомобилни елементи и аварийни елементи за кораби. По данни на статистическата организация на Организация на обединените нации, през 2016 година сред двете страни са осъществени външнотърговски покупко-продажби на стойност 17 милиарда $.

Щекотливата тематика Сирия

Независимо от положителните търговски връзки, преди две години и половина връзките сред двете страни стигнаха съвсем до точката на заледяване. През ноември 2015 година турските Военновъздушни сили смъкнаха един съветски военен аероплан, който навлезе в турското въздушно пространство на път за Сирия. Самолетът се разруши, а един водач почина. Сега пък в региона на Идлиб в северозападната част на Сирия още веднъж се сблъскват диаметрално протовоположните интерси на Москва и Анкара. Експертът по въпросите за Сирия Сам Хелер е уверен, че ориста на Идлиб ще бъде решена в подмолни договаряния сред Турция и Русия. „ В Идлиб са събрани най-големите врагове на Асад и затова Русия може да даде зелена улица за атака на режима в провинцията “, споделя той. Според него обаче, такава стъпка ще има последствия за Турция, защото офанзивата ще провокира бягството на стотици хиляди хора през границата с Турция. А Анкара желае да предотврати сходно нещо непременно.

От 2016 година турската войска управлява обширни елементи от прилежащата провинция Алепо. През миналите седмици турската войска завладя и кюрдския район Африн.Турското държавно управление желае да разсели в тези райони част от 3, 5-те милиона сирийски бежанци, които са в Турция от 2011 година и основават напрежение в страната. Сам Хелер е уверен, че Турция желае да резервира Идлиб като „ буфер против войната “.

Турският шпагат в аферата Скрипал

В аферата Скрипал Турция не се солидаризира с сътрудниците си от НАТО и страните от Европейски Съюз и не експулсира съветски дипломати. Много западни страни експулсираха съветски дипломати, солидаризирайки се с английското държавно управление, което упреква Русия за покушението против някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал. Кристиан Бракел обаче на съзира в държанието на Турция отдалечаване от Запада. Той не споделя и мнението, че поражда нов съюз сред Турция и Русия против Запада. „ Има няколко страни членки на Европейски Съюз, да вземем за пример България и Гърция, които също не изгониха съветски дипломати. В последна сметка това беше акция на ядрото европейски страни като Германия, скандинавските страни и страните от Бенелюкс. Турция се пробва да направи комплициран шпагат. От една страна, желае да резервира своята обязаност с Европа и най-много с Англия, като в същото време не желае да ядосва Русия “, споделя специалистът. А запазването на този баланс е сложна работа, както демонстрира незадълбочен взор върху икономическите индикатори. Русия не е единственият значим търговски сътрудник на Турция. С близо 12 милиарда $ търговски оборот през 2016 година Англия се подрежда на второ място измежду най-важните пазари за турски артикули.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР