Ракът на кожата (меланом) най-често меланомът се появява по лицето,

...
Ракът на кожата (меланом) най-често меланомът се появява по лицето,
Коментари Харесай

Специалист каза какво да не правим заради опасност от рак на кожата

Ракът на кожата (меланом) най-често меланомът се появява по лицето, гърба, седалището, гънките сред пръстите, заяви пред бТВ шефът на отделението по здравна онкология в УМБАЛ „ Токуда “ доцент доктор Желязко Арабаджиев.

„ Меланом са раковите кафези, които са естествени и продуцират мелатонин - пигментът на кожата, които в един миг заради външни въздействия или генетични фактори стартират неконтролируемо да създават този пигмент и да се развиват. Но има моменти, в които те трансформират характерностите си и това е предупредителен фактор хората да посетят дерматолог “, добави той.

Арабаджиев посъветва всички хора ежемесечно да ревизират тялото си за бенки, които трансформират характера си, размера и цвета си.

„ Това демонстрира, че се случва нещо в тези образования, които по принцип при множеството хора са доброкачествени и в никакъв случай през живота им могат да не доведат до риск за развиването не меланом. Затова би трябвало доста деликатно да се излагаме на естествените слънчеви лъчи, само че и на изкуствените в солариумите “, добави още експертът.

Той добави, че рискът от развиване на меланом се усилва със 75%, в случай че хората са имали слънчево облъчване преди 30-та си година.

„ Това е доста рискова опция за приемане на загар и никога не би трябвало да бъде препоръчван. Най-доброто лекуване е ранното разкриване на заболяването, 99% от пациентите, които имат диагностициран в първи или ранен втори етап на меланом, имат късмет да бъдат излекувани “, разясни той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР