Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За

...
Ракът на дебелото черво е сред най-разпространените злокачествени заболявания. За
Коментари Харесай

Експерти препоръчват да се консумира риба срещу рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво е измежду най-разпространените злокачествени болести . За предотвратяване от развиването му специалистите предлагат промени в метода на живот и храненето. Сред рекомендациите е да се употребява повече риба , написа в. " Дейли експрес ".

Проучване на експерти от Оксфордския университет и Международната организация за проучване на рака демонстрира, че потреблението на три порции риба седмично намалява риска от развиването на злокачествено заболяване на дебелото черво.

За задачите на проучването създателите му са проучили посредством въпросници питателните привички на 476 160 души. Детайлно е оценена потреблението на всевъзможен тип риба - бяла, тлъста, мазна, нежна.
 / iStock/Getty Images
Изследователите са открили, че за хората, които постоянно употребяват риба, рискът от развиването на рак на дебелото черво е с 12% по-нисък, в сравнение с за тези, чието меню включва по-малко от една порция седмично. Според експертите оптималното количество за намаление на риска е 359,1 грама риба седмично.-->

Въпреки че проучването обгръща всевъзможни типове риба, специалистите означават, че изключително потребни са мазните риби като сьомга и сардина. Консумацията на 123,6 грама мазна риба се свързва с 10-процентно намаляване на риска от рак на дебелото черво.
 / iStock/Getty Images
Типичната порция риба е към 100 грама, тъй че потреблението даже единствено на една порция седмично може да донесе изгоди за здравето.

Преработеното и аленото месо се свързват с нараснал риск от развиването на злокачествено заболяване на дебелото черво, припомнят специалистите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР