Рафаел Надал показа най-добрия си тенис на червени кортове и

...
Рафаел Надал показа най-добрия си тенис на червени кортове и
Коментари Харесай

Надал спечели по шампионски доиграването с Шварцман и стигна полуфиналите в Париж

Рафаел Надал сподели най-хубавия си тенис на червени кортове и завоюва доиграването на мача с Диего Шварцман, с цел да се класира за единадесети път за полуфиналите на " Ролан Гарос ".

Носителят на 16 трофеи от Големия шлем загуби първи сет в Париж от 2015 година, само че направи поврат и завоюва с 3:6, 6:3, 6:2, 6:1 след 3 часа и 42 минути игра. Той записа шеста победа от шест мача с Шварцман и 14-и следващ триумф във френската столица.

В спор за място на финала десеткратният първенец ще се изправи против Хуан Мартин дел Потро и Марин Чилич. Другият полуфинал опълчва Доминик Тийм и сензацията на шампионата Марко Чекинато.

Зрелищната борба сред Надал и Шварцман стартира през вчерашния ден и се разви по непредвиден метод. 25-годишният аржентинец играеше на извънредно равнище и изненадващo беше преобладаващият тенисист на корта. Той завоюва първия сет с 6:4, а във втория поведе с пробив и 3:2.

В този миг дъждът се ускори и срещата беше прекратена. След към час игра двамата се завърнаха на корта. Шварцман стигна до точка за 4:2, само че я пропусна. Това докара до поврат в обстановката на корта и Надал завоюва три следващи гейма, като осъществя два пробив. Сервирайки за равнене на сетовете, испанецът поведе с 30:15. Тогава дъждът заваля доста мощно и двамата още веднъж се прибраха в съблекалните. След като нямаше изгледи времето да се усъвършенства, уредниците взеха решение да отсрочат мача за идващия ден.

 Надал завоюва по шампионски доиграването с Шварцман и стигна полуфиналите в Париж
© Reuters

При подновяването на играта през днешния ден Шварцман стартира нерешително, а Надал сподели радикално друго лице от вчерашното. Той завоюва 12 от първите 13 точки след подновяването на играта, с цел да завърши втория сет и да стартира с пробив и 2:0, 30:0 в третата част.

Серията на испанеца беше спряна със страховит прехвърлящ удар на Шварцман. Тази точка още веднъж възпламени искрата в играта на аржентинеца в международната рагнлиста и той завоюва още три хубави разигравания, с които обърна гейма.

Двубоят стана извънредно първокласен, двамата рядко допускаха непредизвикани неточности, а разиграванията се печелеха с доста здрава борба. Шварцман беше нападателен и пласираше солидни удари от главната линия. Надал обаче стартира да демонстрира най-хубавия си тенис на червени кортове.

 Надал завоюва по шампионски доиграването с Шварцман и стигна полуфиналите в Париж
© Reuters

Лидерът в международната класация завоюва идващите си две подавания на нула, а сред тях осъществя втори пробив. При 5:2 той сервираше за спечелването на първата част и тогава се стигна до един от най-продължителните и инфарктни геймове.

Цели четири пъти Шварцман имаше опция да пробие и да се задържи още малко в сета. Надал обаче играеше на доста високо равнище, избави всичките точки за пробив и измъкна подаването си, а с това и третия сет.

Schwartzman had 17 break points on clay vs Nadal. If this is not a record... should be close.
— José Morgado (@josemorgado) 7 юни 2018 година

Четвъртата част се разви по подобен метод. Шварцман откри сета със стабилен сервис гейм, само че Надал отговори със серия от пет следващи гейма. В тези минути аржентинецът продължи да играе мощно, само че десеткратният първенец в Париж намираше метод да печели множеството точки.

При 5:2 Надал сервираше за приключването на мача. Спечелването на гейма обаче се оказа много сложна задача, макар че испанецът поведе с 40:15. Шварцман избави двата мачбола, след което два пъти имаше късмет за пробив.

Последва трети мачбол и трета брейк точка, само че и двамата не се възползваха. В последна сметка носителят на 16 трофеи от Големия шлем си създаде четвърта опция за спечелването на мача и този път се възползва.

 Надал завоюва по шампионски доиграването с Шварцман и стигна полуфиналите в Париж
© Reuters

Надал e третият тенисист в историята, който се класира за 11-и полуфинал в един шампионат от Големия шлем. Другите двама са Роджър Федерер (12 на " Уимбълдън " и 14 на Australian Open) и Джими Конърс (14 на US Open и 11 на " Уимбълдън " ).

Надал в никакъв случай до момента не е губил на полуфинал в Париж - 10 победи от 10 мача. Всеки път, когато е достигал до финалната четворка в обичания си шампионат, испанецът непроменяемо печели купата

За Шварцман това беше втори четвъртфинал в шампионатите от Големия шлем след миналогодишния US Open, когато беше спрян от различен испанец - Пабло Кареньо Буста. От понеделник аржентинецът

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ролан Гарос (376)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР