Радостина Братованова, директор на дирекция Социално подпомагане в Габрово, все

...
Радостина Братованова, директор на дирекция Социално подпомагане в Габрово, все
Коментари Харесай

Шест месеца без наказания по случая с дом Хризантема

Радостина Братованова, шеф на дирекция " Социално подкрепяне " в Габрово, към момента не е осъдена макар сериозните нарушавания, установени от комисията на общественото ведомство при инспекция на дома за деца с увреждания " Хризантема ".
Заведеното против Братованова дисциплинарно дело не е завършило, защото от 9 февруари досега тя е в легален отпуск на разнообразни учредения. Това излиза наяве от оповестения на уеб страницата на Народното събрание отговор на обществения министър Бисер Петков на питане на Кристина Сидорова, депутат от парламентарната група " Българска социалистическа партия за България ", оповестява в. " Сега ". Законът за държавния чиновник постанова два месеца откакто се откри нарушаването, лицето да понесе присъденото му наказване.
Срещу Братованова беше формирано дисциплинарно дело за осъществени нарушавания след скандални разкрития за принуждение над деца с увреждания в габровския обществен дом " Хризантема ". На 9 февруари комисия, в която влизат представители на Инспектората към Агенцията за обществено подкрепяне, дирекция " Вътрешен одит " и основна дирекция " Социално подкрепяне ", стартира щателна инспекция в дома. След приключването й на 14 февруари резултатите демонстрираха, че в районната конструкция на АСП редовно са нарушавани както наредбите на профилираното законодателство в региона на обществената протекция, по този начин и вътрешноведомствени актове. Обвиненията към Братованова и началниците на отдели са за занижен надзор, само че шефката на районната конструкция би трябвало да понесе отговорност и за това, че без да е упълномощена, е изготвяла претенции за дарения при липса на ясни критерии за асортимент на бенефициенти. Проверката на комисията е открила още, че Радостина Братованова се е възползвала от служебното си състояние и като шеф на дирекция " Социално подкрепяне " е насочвала пациенти към частния старешки дом " Златни години " в с. Яворец, ръководен от сдружението на нейната щерка, снабдявала го е с лекарства и консумативи, дублирала е действия и услуги с държавната конструкция.
Сигналът за спор на ползи беше подаден от zaistinata.com, а обстоятелствата на журналистическото следствие бяха доказани от инспекцията на Агенцията за обществено подкрепяне. За тези нарушавания са сигнализирани габровската районна прокуратура, Национална агенция за приходите, РЗИ и Областната дирекция по сигурност на храните в града. Резултатите от инспекцията пък се появиха през март на уеб страницата на Народното събрание, още веднъж след питане до обществения министър Бисер Петков от страна на народния представител Кристина Сидорова. След повторното питане на Сидорова излиза наяве, че против останалите длъжностни лица от районната конструкция на АСП не са заведени дисциплинарни производства, защото нарушаванията им са дребни и има доказателства, че са отстранени навреме.
ПРЕДИСТОРИЯ
В края на 2017 година се появиха шокиращи фрагменти, снимани с телефон, с измъчвани деца в дом " Хризантема ". Тогава кметът на община Габрово Таня Христова в профил от служба Маринела Лазарова, шеф на центъра. Оставка подаде и Офелия Кънева, началник на Държавната комисия за протекция на детето. Двете служителки, упражнили тормоз и физическо принуждение над децата с увреждания - детегледачката Татяна Донева и здравната сестра Донка Калчева, също изгубиха работните си места. Тогава Братованова твърдеше, че от време на време е правила инспекции на дома. Самата тя подава обаче сигнал до прокуратурата едвам откакто научава от медиите за побоищата и насилието.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР