Радиоактивни частици от аварии в ядрени електроцентрали и от военни

...
Радиоактивни частици от аварии в ядрени електроцентрали и от военни
Коментари Харесай

Радиоактивни частици остават десетилетия наред в ледниците

Радиоактивни частици от повреди в нуклеарни електроцентрали и от военни опити са хванати като в капан в ледници в целия свят, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Авторите му са обезпокоени, че тези частици могат да бъдат освободени при размразяване на ледовете в резултат на климатичното стопляне.

Международен проучвателен екип потърсил радиоактивни частици в седименти на повърхността на ледници в Исландия, Алпите, Кавказ, Антарктида и западната част на Канада. Били открити радиоактивни частици на 17-те изследвани обекта, като концентрацията им надхвърляла минимум 10 пъти равнищата им другаде. "Става въпрос за най-високите равнища отвън зоните на ексклузия ", разясни Каролайн Класън от университета в Плимут.

Когато са освободени в атмосферата, радиоактивните детайли падат на земята под формата на киселинни дъждове и е допустимо да бъдат погълнати от растения и почвата. Но когато падат под формата на сняг и са хванати като в капан в леда, образуват по-тежки седименти, които се натрупват в ледниците.

Аварията в Чернобил през 1986 година докара до поява на радиоактивни облаци, съдържащи по-специално цезий, на киселинни дъждове и заразявания в Източна Европа. "Ако падат под формата на дъжд, както след повредата в Чернобил, радиоактивните детайли се освобождават - означи изследователката. - Но в случай че падат под формата на сняг, остават десетилетия наред в леда, а при топенето на ледниците в резултат на климатичното стопляне се изливат в реките. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР