Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо

...
Радикални промени в определянето на такса смет одобри на първо
Коментари Харесай

Според новите правила: Такса „смет” ще плаща потребителят  

Радикални промени в определянето на такса боклук утвърди на първо четене парламентарната бюджетна комисия. Новите правила плануват " замърсителят да заплаща ". Това на процедура значи фрапантно увеличение на битовата такса боклук.

Проектът планува общините да избират сред 3 разновидността за пресмятане на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база съдържимост на съдовете или на база генерирани боклуци със специфични торбички.

Според сдружението на общините обаче тези правила са мъчно използвани, основават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София да вземем за пример може да докара до фрапантен скок на битовата такса боклук за обособени семейства.

Причината сега бизнесът заплаща 70% от разноските за боклук, а битовите консуматори - 30 на 100. С измененията съотношението ще се промени. Не е изключено тук-там таксата за бита да скочи над два пъти. „ Предвижда се заслужено установяване на битовите боклуци - на база генерирани количества. На правилото " замърсителят плаща”, изясни Бойко Атанасов - зам.-министър на финансите.

Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, съобщи, че по този начин ще има растеж на разделното събиране, а до 2020 година 50% от отпадъка би трябвало да може да се рециклира.

Проектът не планува временен интервал, а въвеждането на новите правила ще стане от 2019 година Общините желаят повече време, с цел да не се стигне до срив в приходите им. Има вид за отсрочване с година на влизането в действие. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР