Радев пита може ли да се ореже мандатът на магистратитеДържавният

...
Радев пита може ли да се ореже мандатът на магистратитеДържавният
Коментари Харесай

Президентът даде парламента на съд

Радев пита може ли да се ореже мандатът на магистратите
Държавният глава показва, че Народното събрание бездейства като две години не избира двама конституционни съдии

Народно събрание трябваше да попълни състава на Конституционен съд през ноември 2021 година

Президентът Румен Радев даде Народното събрание на Конституционния съд поради двегодишното закъснение избора на двама конституционни съдии от квотата на Народно събрание. Държавният глава счита, че Народното събрание бездейства и упорства за тълкувателно решение за това каква е продължителността на мандата на парламентарен арбитър, който е определен и встъпил в служба след плануваното в Конституцията възобновяване на състава на съда. Т. е. въпросът на Радев е дали по-късно определените конституционни съдии ще карат цялостен 9-годишен мандат, или скъсен, с цел да се съблюдава заложената в главния закон и в този за Конституционен съд скица за възобновяване.

Президентът показва, че бездействието на Народно събрание да избере нови съдии визира по еднакъв метод заложените в Конституцията ред и условия за възобновяване на състава. “Пропускането на момента на последващото от време на време възобновяване е справедлива последица от закъснението на Народното събрание. Поради това обективно следва да се допусне навлизането в самостоятелния мандат и на тази друга категория встъпващите съдии. Обратното би означавало безпричинно отнасяне на встъпващите на предварително овакантени места, доколкото и за тях отвън даденото пояснение липсва съображение от парламентарен или законов темперамент, техният самостоятелен мандат да бъде сведен (чл.147, ал.2, изр.1) ”, декларира Радев в настояването си.

Той акцентира, че периодическото възобновяване не е конституционна самоцел, а рационална причина, обвързвана със способността на Конституционен съд да извършва своите пълномощия и гаранция за непрекъсваемостта на функционалностите му.

“Когато органите по избора (назначаването) не извършват навреме откритото в хипотезата “право-задължение ” да осъществят личните си квоти, като бездействат без обективно съображение, това държание явно нарушава правилото на от време на време възобновяване на състава на всеки три години, открит в член 147, алинея 2, изр.2, в случай че назначените (избрани) съдии разполагаха на общо съображение с цялостните 9-годишни самостоятелни мандати. Това обаче би засегнало периодическото възобновяване, което подсигурява квотния принцип, а той от своя страна - независимостта на Съда и разделянето на управляващите ”, написа президентът.

През ноември 2021 година трябваше да се извърши следващото възобновяване на състава на Конституционен съд, като този път беше ред на Народното събрание да избере двама конституционни съдии, а на президента и на висшите съдии да излъчат по един. Държавният глава назначи проф. Янаки Стоилов, а магистратите съдията от Върховния административен съд Соня Янкулова. Квотата на Народното събрание обаче към момента е не е попълнена и съдът работи в състав от 10 души.

През есента на 2024 година следва идващото възобновяване на състава на Конституционен съд. Тогава изтича мандатът на назначените от президента проф. Мариана Карагьозова и Филип Димитров, на определения от Народното събрание Константин Пенчев и на определената от висшите съдии Таня Райковска.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР