Работодателските организации настояват правителството да направи всичко възможно да възстанови

...
Работодателските организации настояват правителството да направи всичко възможно да възстанови
Коментари Харесай

След среща с бизнеса: Корнелия Нинова иска замразяване на цената на газа

Работодателските организации упорстват държавното управление да направи всичко допустимо да възвърне диалозите с Газпром и доставките по съществуващия контракт.

Българска социалистическа партия ще изиска на изключително съвещание в петък да се замрази цената на газа такива, каквито са в този момент по контракта с Газпром и по доставките, които трябваше да получават по този контракт. Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнеля Нинова след среща с петте национално показани работодателски организации.

Това са организациите, чиито компании членки. Осигуряват 86% от брутния вътрешен артикул и при тях работят 82% от наетите служащи в България.

Нинова уточни още, че в засегнатите браншове от прекъсването на природния газ оперират 25,241 предприятия. Като са произвели продукция за над 41. Тя уточни посочи още, че настояването на работодателските организации е държавното управление да направи всичко допустимо да възвърне диалозите с Газпром и доставките по съществуващия контракт.

Нинова добави:
"В петък ГЕРБ желаят изключително съвещание на Народното събрание. За да се изслушат министъра на енергетиката, на финансите и премиера и да се одобри решение за експорт на оръжие за Украйна. Ние предлагаме и нашата парламентарна група ще внесе предложение за решение. Точно на това съвещание заради изключителната конюнктура и нуждата да спасим българската стопанска система, промишлености и работните места, Народното събрание да одобри решение, че замразяват цените или таван на цената на газа, както е в този момент. Разликата да се поеме от страната. Ако за ГЕРБ е най значимо сега да изнасяме оръжия за Украйна и да ни вкара като страна в тази война, то за нас най значимо е българска стопанска система, българска промишленост, българско произвеждане, избавяне на служащите, на приходите на хората и преодоляване на инфлацията и цените. „ Безспорно цената на енергоресурсите е основна освен за конкурентоспособността на предприятията, само че и за приходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електрическата енергия. По-лесният проблем за решение несъмнено е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че единствено с част от тях могат да бъдат обезщетени всички консуматори на свободния пазар”, съобщи ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.
По думите му става въпрос за обезщетения, които да стартират от база цената на микса на електрическата енергия. „ КЕВР елементарно може да я сметне. По наши калкулации става дума за към 150-160 лв. за мегаватчас. Цената на атомното гориво не е изменена, тази на водата също, както и цената напразно и слънцето,Също, дребна част от силата се създава на база природен газ. Няма потребност за това от пари от бюджета”, акцентира той.

По думите му Европа ще използва дълго време още съветски газ и в случай че това е по този начин - по-добре да се купува от производителя, в сравнение с през медиатори с 30-40 % по-скъпо.” Дали това ще стане посредством общо договаряне от Европейска комисия с „ Газпром” или ще стане, както останалите страни не престават да купуват газ – това са разновидности, които ръководещите да си изберат”, акцентира той. И добави: ”Ние настояваме да не се заплащат неверни пари, които изтичат от българското общество”, сподели още Велев.

По време на срещата са разисквани още две ограничения за спрявяне със създалата се обстановка
Да се продължи изплащането на обезщетения за бизнеса поради високите цени на тока. В момента компенсацията е 300 лева на мегаватчас, съобщи Нинова. Друга мярка е да се одобри бързо закон с цел да се облагането на свръх облагите на енергийните дружества
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР