Работодателските организации изразиха енергичния си протест срещу ценовите тавани за

...
Работодателските организации изразиха енергичния си протест срещу ценовите тавани за
Коментари Харесай

„Подозрително щедро“: Работодателите критикуват цените за енергопроизводителите

Работодателските организации показаха " енергичния си митинг " против ценовите тавани за енергийните сдружения, избрани от държавното управление. На 21 ноември Министерският съвет внесе за обществено разискване план на разпореждане за ограничения по използване на Регламент (ЕС) 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 година по отношение на незабавна интервенция за справяне с високите цени на силата. С него се дефинират таваните на приходите на производителите на електрическа сила.

Според АОБР, която сплотява четирите национално показани работодателски организации – БСК, КРИБ, АОБР и БТПП – за следващ път не е показан разбор по какъв метод са избрани тези тавани, какъв запас ще се генерира при изземването на непредвидените доходи от производителите, както и дали тези средства ще са задоволителни за обезпечаването на бюджета на програмата за компенсиране на крайните небитови клиенти на електрическа сила.

Според бизнеса още веднъж се ползва противоположна логичност. Вместо да се оцени бюджетът на програмата за компенсиране и на тази база да се приложи европейския правилник, се залагат тавани на приходите, а бюджетът за обезщетенията ще се сметне въз основа на каквото се събере.

" Отбелязваме, че според член 8, пар. 1, б. а) от Регламента, страните членки могат в допълнение да лимитират приходите на производителите по член 7, пар. 1. Считаме, че актуалните тавани са надалеч и съмнително обилно над нивата, които подсигуряват естествена възвръщаемост на производителите и настояваме те да бъдат изменени, в някои случаи – в пъти ", написа в позицията на бизнеса до представителите на изпълнителната и законодателната власт.

Бизнесът също по този начин отбелязва, че изпълнителната власт не е взела поради причините, показани и разисквани в рамките на съвещания на щаба и на срещи в Министерството на енергетиката.

Затова в този момент те показват, а също по този начин показват калкулации, за какво ценовите тавани на производителите са прекомерно високи.

1. По отношение на атомната електрическа централа, оферти таван на приходите в размер на 180 лева./MWh е три пъти по-висок от избраната от КЕВР цена за контролирания пазар, в която с изключение на обезпечена възвръщаемост, са включени както разноските за гориво, по този начин и всички останали разноски. Поради това, намираме, че действителният таван на приходите на нуклеарната централа следва да се понижи над 2 пъти. 82.09 лева./MWh е разумен предел за АЕЦ Козлодуй ЕАД (Приложение 1)

2. Противопоставяме се на практическото изключване на огромните Водноелектрическа централа на НЕК с плануваното изваждане на всички Водноелектрическа централа с изравнител от механизма за използване на таван на приходите. Чл. 8, пар. 1, б. д) на Регламента дава опция за включването им в механизма за налагане на таван на приходите. Изключването на най-големия производител на сила от Водноелектрическа централа в страната и един от крупните електропроизводители по принцип е голословно и основава спомагателни изкривявания в оферти с плана на Постановление на Министерски съвет метод. 96.08 лева./MWh е разумен предел за водноелектрическите централи на НЕК е цена от (Приложение 1).

3. За следващ път възразяваме против завишаването на тавана на кондензационните въглищни централи от така и така високият  180 лева./MWh + разноските за излъчвания на 350 лева./MWh + разноските за излъчвания. Благодарение на пазарната обстановка тези централи осъществят индустриални върхове, надлежно – пазарна реализация и произлизащите оттова повишени доходи и свръх облаги, които не се дължат на нараснала софтуерна или финансово-икономическа успеваемост.

Припомняме, че работата на тези централи дълго време беше подпомагана от бизнеса и цялото общество през цена „ отговорности към обществото “ с към 750 млн. лева годишно, защото не можеха да работят на пазарен принцип. Считаме, че е заслужено в актуалната обстановка кондензационните централи да поддържат потребителите на електрическа енергия, възстановявайки част от платените от тях средства, получени само заради съществуването на пазарен недостатък. 125 лева./MWh + разноските за СО2 квоти е обоснования предел за тези производители (вж. плановете в Приложение 1).

4. Намираме определянето на таван на приходите от 350 лева./MWh на ВЕИ производителите без контракти за награди за голословно. Предлаганата в този момент стойност е даже по-висока от предлаганите по-рано 320 лева./MWh. Това са производители с ниски индустриални разноски, при които не се заплащат гориво (с изключение на биомасата, която е с дребна конфигурирана мощност) и излъчвания. Самото ниво на пазарните цени е обусловено от високите цени на изкопаемите горива и цените на излъчванията. Следователно, и тези ВЕИ производители осъществят непредвиден доход, който не се дължи на нарасналата им софтуерна и икономическа успеваемост. Смятаме, че този таван за ВЕИ без награди може да бъде свален най-малко 2 пъти. 160 лв/MWh е обоснованият предел за производителите на електрическа сила от ВЕИ без контракт за компенсиране с награди (Приложение 1).

Нещо повече, главната част от ВЕИ производителите (тези с право на контракти с премии) също дълго време са подпомагани директно или непряко от потребителите с към 750 млн. лева годишно. Освен това, този вид производители бяха изключени от механизма за финансиране на обезщетенията за небитовите крайни клиенти, а някои от тях получиха двоен доход от награда и от високата пазарна цена.

5. Не намираме учредения и за изключването на „ Мини Марица-изток “ от вноските в солидарния фонд. Наистина, цената на въглищата се дефинира със заповед на Министъра на енергетиката, а предприятието дълго време имаше незадоволителни финансови резултати. Припомняме, обаче, че сдружението понастоящем изнася въглища. Износът на източномаришки въглища в никакъв случай не е бил предвиждан, което съгласно нас е съображение за облагането най-малко на приходите от експорт на въглища.

" От гореизложеното се вижда, че не се максимизират опциите за обезпечаване на приходите, нужни за компенсиране на небитовите консуматори на електрическа енергия, което е крайната цел на Регламент (ЕС) 2022/1854. Регламентът цели подкрепяне на стопанската система в спешна обстановка, а не обезпечаване на разточително благоденствие и комфорт на енергетиката за сметка на  съсипване на стопанската система ", се показва в позицията на АОБР.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПоследниНай-четениЕнергетика 28 „ Подозрително обилно “: Работодателите подлагат на критика цените за енергопроизводителите Бюджет и финанси 48 Договорът за новите F-16 към този момент е в Народното събрание Компании 56 Компанията майка на Vivacom получи ESG премия за зелената си тактика Градоустройство 80 Столичната община удължи концесията на „ Софийска вода “ Компании 12186 „ Лукойл “ затваря рафинерията в Бургас при възбрана за експорт Крипто 10954 Биткойн дълбае дъното, а криптопазарът изтри $1.4 трилиона Бюджет и финанси 6048 Социалната комисия одобри пенсиите да се подвигат по ново „ швейцарско предписание “ Любопитно 5762 Незабравимо жп странствуване: Една нощ с експреса Истанбул – София Всички новиниОще от ЕнергетикаВиж всичкиЦеновият таван на газа може да нанесе пазарен удар за $33 милиардаПлаващата плантация Proteus следи слънцето и добива доста повече сила (видео)България спря да цялостни газовото си хранилищеФранция ще поддържа сметките за ток на компаниите с 8.4 милиарда евро Следвай ни в обществените мрежи
RSS
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР