Работодатели, които наемат на безсрочен трудов договор стажували младежи до

...
Работодатели, които наемат на безсрочен трудов договор стажували младежи до
Коментари Харесай

Властите насочват 188 млн. лв. за подпомагане на младежката заетост

Работодатели, които наемат на неопределен трудов контракт стажували младежи до 29-годишна възраст, ще получават средствата за осигуровки за първите шест месеца. Това планува нов план по мярката „ Младежка претовареност плюс “, който ще се осъществя със 188 милиона лв. по стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2021-ва – 2027 година, оповестиха от общественото министерство. Условието за прилагане на тласъците е договорът да е за служба, която подхожда на квалификацията на стажанта за същото или по-добро заплащане.

Основната цел на „ Младежка претовареност плюс “ е да бъде нараснала конкурентоспособността на безработните и неактивни младежи от 16 до 29 години посредством улеснение на прехода им от обучение към претовареност, прецизираха от общественото министерство. Очаква се в стаж, образование по време на работа или в субсидирана претовареност да бъдат обхванати минимум 15 200 души, в това число дълготрайно безработни младежи. 

За първия месец от включването им в действия по плана ще им бъдат обезпечени средства за публичен превоз от и до работното място. До дни се чака да бъде подписан контракт по мярката сред Управляващия орган на Програма „ Развитие на човешките запаси “ и Агенцията по заетостта. Така ще продължи поддръжката за безработните младежи, защото през септември ще завърши действието на досегашния план „ Нова опция за младежка претовареност “ по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-а – 2020-а с бюджет над 161 милиона лв.. 

Безработни до 29 години имаха опция да стажуват от 6 до 9 месеца, да се включат в образование на работното място с наставник до 6 месеца или да стартират работа за интервал до 9 месеца. В дейностите се включиха близо 39 000 души, като повече от половината са останали на работа при същия шеф след привършване на субсидираната претовареност.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР