Работници се разхождат из тучна плантация, разположена между живописното тихоокеанско

...
Работници се разхождат из тучна плантация, разположена между живописното тихоокеанско
Коментари Харесай

Заплаха в Еквадор: Наркокартели използват банановата индустрия за превоз на кокаин

Работници се разхождат из тучна ферма , ситуирана сред живописното тихоокеанско крайбрежие на Еквадор и величествените Анди , и берат стотици гроздове зелени банани , които се издигат на височина 2 пъти колкото техния растеж. Мъжете извозват плодовете до поточна линия, където те се измиват, претеглят и облепват със стикери, предопределени за търговия с европейски купувачи .

Собственикът Франклин Торес следи прецизно всички действия, с цел да се увери, че плодовете дават отговор на интернационалните стандарти за търговски тип, както и че са опаковани за превозване, без да са съпроводени от колета с кокаин . Торес е свръхбдителен , защото Еквадор все по-често се оказва в центъра на две международни покупко-продажби – с банани и кокаин .

Понастоящем южноамериканската страна е най-големият експортьор на банани в света , като годишно изпраща по море към 6,5 млн. метрични тона (7,2 тона). Освен това тя е ситуирана сред най-големите производители на кокаин в света – Перу и Колумбия , а наркотрафикантите намират контейнерите , цялостни с банани, за идеалното средство за контрабанда на техния неразрешен артикул, написа „ Associated Press “.

Проникването на наркотрафикантите в бранша , който създава към 30% от бананите в света, през последните години способства за упражняването на невиждано принуждение в тази в миналото мирна страна. Престрелките, убийствата, отвличанията и изнудванията са се трансформирали в неизменима част от всекидневието на хиляди хора, изключително живеещите в тихоокеанския пристанищен град и център на доставките на банани Гуаякил .

Страната, която не е главен производител на кокаин, беше мощно разтърсена , когато претендентът за президент, прочут с твърдата си позиция във връзка с проведената престъпност и корупцията – Фернадо Вилависенсио беше смъртоносно прострелян в края на предизборния протест на 9 август. Дни преди убийството той упрекна намерено еквадорската незаконна тайфа „ Лос Чонерос “ и нейния водач, чието име е обвързвано с мексиканския картел „ Синалоа “ , че заплашват него и екипа му.

Друга причина, заради която картели от Мексико, Колумбия и Балканите са се открили в Еквадор, е че в страната се употребява американският $ , законите и институциите не работят дейно , а открити незаконни банди желаят интензивно да вземат участие в бизнеса . Властите настояват, че след политическите промени в Колумбия през миналото десетилетие Еквадор също е придобил значителност в международната търговия с кокаин. Полетата с кокаинови насаждения в Колумбия са били преместени по-близо до границата с Еквадор заради разпадането на незаконните групировки след демобилизацията през 2016 година на бунтовническата организация „ Революционни въоръжени сили на Колумбия “, по-известна с испанската си абревиатура ФАРК.

През 2021 година в международен мащаб са създадени рекордните 2304 метрични тона кокаин , най-вече в Колумбия , Перу и Боливия . През същата година съвсем 1/3 от кокаина, иззет от митническите органи в Западна и Централна Европа, е пристигнал от Еквадор, което е двойно повече от количеството, регистрирано през 2018 година, съгласно отчет на Организация на обединените нации, който се базира на данни от Световната митническа организация. Мащабните арести на лица , забъркани в трафик на опиати , зачестиха , като в границите на последния месец европейските органи са направили рекорден брой арести след инспекция на контейнери, пренасящи банани от Еквадор.

Съзнателно или не, производителите на банани, експортьорите, корабните корпорации, пристанищните оператори, частните охранителни компании, митническите сътрудници, чиновниците в селското стопанство, полицията и купувачите оферират благоприятни условия , от които ловко се възползват трафикантите на опиати. Някои трафиканти са основали фиктивни сдружения , с цел да имитират законна активност, обвързвана с експорт на банани, до момента в който други са придобили законни предприятия , в това число плантации . Те са намерили компании, които са подготвени да спомагат за трафика. Не е загадка, че също по този начин те са плащали, заплашвали или отвличали водачи на камиони и други служащи, с цел да им оказват помощ да доставят кокаин посредством пратките. 

Други трафиканти са подкупвали или сплашвали служители на реда, митничари, охранители и пристанищни служащи, с цел да им спомагат или съзнателно да не обръщат внимание на манипулирането на наличието на контейнери на територията на пристанищата.

Хосе Идалго , изпълнителен шеф на Асоциацията на експортьорите на банани в Еквадор , споделя, че в този момент промишлеността е изложена на по-голям риск от трафик спрямо други експортни артикули заради размера на употребяваните контейнери. Той изясни още, че експортьорите изразходват към 100 млн. $ годишно за ограничения за сигурност, които включват камери за наблюдаване в плантациите, GPS наблюдаване на камионите и установяване на сухопътни направления, които изискват засилено полицейско наличие с вярата да бъдат хванати евентуални нарушители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР