Масови наводнения и свлачища, предизвикани от дни на проливен дъжд

...
Масови наводнения и свлачища, предизвикани от дни на проливен дъжд
Коментари Харесай

Свлачища и масивни наводнения убиха десетки в Бразилия

Масови наводнения и свлачища , провокирани от дни на пороен дъжд в най-южния щат на Бразилия, убиха 55 души , настояват локалните управляващи, добавяйки, че още 74 души са в неопределеност в Рио Гранде до Сул.

Близо 25 000 поданици бяха принудени да изоставен домовете си от началото на бурите, които започнаха предходната събота.

Най-малко половин милион са без ток и чиста вода , до момента в който се чакат още превалявания.

Гражданската отбрана на Рио Гранде до Сул сподели, че 55 смъртни случая са доказани като свързани с наводненията, до момента в който други седем смъртни случая се проверяват, с цел да се откри дали са обвързани.

Екстремното време е породено от рядка композиция от по-високи от междинните температури, висока мокрота и мощни ветрове.

Повече от половината от 497-те града в щата са наранени от бурите, като в няколко региона са разрушени пътища и мостове. Те провокираха свлачища и сриване на стената на язовир покрай град Бенто Гонсалвес, убивайки 30 души . Вторият язовир в региона също е изложен на риск от сриване заради покачващите се водни равнища, оповестиха управляващите.

В Порто Алегре, районната столица, река Гуайба излезе от коритото си , наводнявайки улици и потапяйки някои квартали.

Международното летище в Порто Алегре спря всички полети за „ неустановен “ интервал. Местен гражданин съобщи, че вредите са „ сърцеразбиващи “.

„ Живея в този регион, тъй че скърбя за всички, които живеят тук. Много е тъжно и тъпо, че всичко това се случва “, сподели Мария Луиза пред BBC.

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва посети района, обещавайки помощ от централното държавно управление.

Метеоролозите предвидиха още превалявания в района , защото леден фронт се движи през него. Миналата година повече от 30 души бяха убити от циклон в Рио Гранде до Сул. Националният институт по метеорология на Бразилия приписва нарасналата активност и периодичност на преваляванията на климатичния феномен Ел Ниньо.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР