Работните посещение на президента Радев и премиера Борисов активизираха политическия

...
Работните посещение на президента Радев и премиера Борисов активизираха политическия
Коментари Харесай

Лавров: Продължението на „Турски поток“ ще укрепи сигурността на България, мислим варианти и за „Белене

Работните посещаване на президента Радев и премиера Борисов активизираха политическия разговор с Русия. Продължаването на “Турски поток ” през България ще укрепи нейната енергийна сигурност. “Росатом ” обмисля вероятни форми за присъединяване в построяването на АЕЦ „ Белене “. Това заяви в изявление за списание “Международни връзки ” руският външен министър Сергей Лавров, съобщи БГНЕС.

Според него без значение от усложняващата се обстановка в Европа, руско-българските връзки се развиват задоволително динамично.

“В последно време се засилва политическият разговор, най-много на високо ниво. През месец май 2018 година президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов бяха на работни визити в Русия. През месец октомври предходната година в границите на срещата на върха Азия-Европа, извършена в Брюксел, се състоя среща на равнище министър-председатели. През месец март тази година Председателят на държавното управление на Руската Федерация Дмитрий. Медведев беше на публично посещаване в България ”, напомни ръководителят на съветската дипломация.

Той се надява, че тези срещи ще оказват помощ за усилването на практическото двустранно съдействие.

“Ние чакаме, че позитивната динамичност на политическите контакти ще ускори практическото съдействие, най-много в региона на енергетиката и търговско-икономическата сфера, още повече, че тук капацитетът е забележителен. Широки благоприятни условия за полагане на взаимни старания дава планът за газопровода „ Турски поток ”. Неговото продължение на територията на България ще укрепи енергийната сигурност на вашата страна. Предвид на печалния опит с „ Южен поток ” е належащо да се реализиран твърди гаранции от страна на Европейската комисия, че съществуващите проекти няма да бъдат провалени, от случайно решение на Брюксел ”, акцентира Лавров.

Той вижда положителни вероятности за задълбочаване на съдействието и по линия на нуклеарната енергетика.

“Добри вероятности за задълбочаване на съдействието са свързани с решението на София да възобнови строителството на АЕЦ „ Белене ”. Русия разполага с всички нужни технологии и с дълготраен опит за сполучлив рестарт на плана. На този стадий държавната корпорация „ Росатом ” обмисля вероятни форми за присъединяване в построяването на атомната електроцентрала. Между другото ще отбележа, че в интервала 2017-2018 година „ Росатом ” към този момент обезпечи опция за удължение с 30 години на периода за употреба на 5-ти и 6-ти енергийни блокове на само настоящата в страната АЕЦ „ Козлодуй ” ”, сподели Лавров.

Според него проблем е слабият растеж на двустранния стокообмен, който е повишен с едвам 0,6% през 2018 година, на фона на растеж от 24% през 2017 година Нарастването му се разисква в границите на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо съдействие. На 25 октомври 2018 година в Москва беше извършено ХVI-то съвещание на Междуправителствената комисия, идващото е планувано за месец септември тази година в България. “Уверени сме, че дейното съдействие сред съветските и българските специалисти ще способства за значителното подсилване на търговско-икономическите връзки ”, съобщи Лавров.

През предходната година българските курорти бяха посетени от над половин милион наши сънародници. Във фокуса на вниманието на извършения в София на 5 март 2018 година Руско-български бизнес конгрес в региона на туризма беше основаването на предпоставки за по-нататъшното разширение на туристическия продан, уточни съветският външен министър.

“През тази година допълнително от 30 града на България протече акцията „ Безсмъртният полк ”. Използвам случая, с цел да изразя откровена благодарност към българските другари за тяхното подпомагане в опазването на историческата памет ”, изрази признателност Сергей Лавров. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР