Работна среща за обсъждане на възможностите да бъде продължена дейността

...
Работна среща за обсъждане на възможностите да бъде продължена дейността
Коментари Харесай

Обсъдиха възможностите за продължаване дейността на Центъра за майчино и детско здраве в Сливен

Работна среща за разискване на опциите да бъде продължена активността на Центъра за майчино и детско здраве се организира вОбластна администрация Сливен. Центърът работи от 2014 година и до 2020 година е напълно финансиран от УНИЦЕФ България. От 2020 година Центърът се финансира главно по пилотен план на Европейската комисия по новосъздадената стратегия „ Европейска гаранция за детето “. Проектът завършва през месец март 2023 година. Затова главен фокус на днешната среща бяха както постигнатите досега резултати, по този начин и съществуващите благоприятни условия за продължение на пилотната процедура, потвърдила своята значителност и успеваемост.

Във форума през днешния ден, управляван от заместник-областния шеф Антоний Андонов, взеха присъединяване народните представители от 21 сливенски изборен регион Хатидже Георгиева и Климент Шопов, Мария Златарева - програмен шеф " Социална политика " в УНИЦЕФ България, Майя Грозданова – районен координатор на УНИЦЕФ за областите Сливен и Стара Загора и началник на плана, проф. Ружа Панчева от Факултета по публично здраве на Медицински университет – Варна, шефът на Регионална здравна ревизия – Сливен доктор Николина Иванова, шефът на Районната здравноосигурителна каса Донка Вълева, шефът на Регионална дирекция за обществено подкрепяне Георги Вишнаров, заместник-кметовете на общините Сливен и Твърдица - Стоян Марков и Петко Ненов, специалисти от общините Нова Загора и Котел и други

Участниците в срещата бяха единомислещи, че пилотният план „ Европейска гаранция за детето “ е запълнил една основна празнина в предоставяните здравни и обществени услуги за локалната общественост в област Сливен, осигурявайки патронажни грижи за бременни дами и деца от 0 до 3-годишна възраст, ранна диагностика и поддръжка за дребни деца с увреждания и от най-уязвимите фамилии. „ През годините натрупахме опит и познания, развихме тези услуги, доказвайки тяхната полза. Те са разпознаваеми във всички общини, обитаеми места и квартали на област Сливен “, сподели пред присъстващите госпожа Лилка Колева, началник на Центъра за майчино и детско здраве в Сливен, и акцентира, че планът е основал модел на чудесно взаимоотношение сред разнообразни институции и структури, ангажирани с възстановяване равнището на майчино и детско опазване на здравето в района. Професор Ружа Панчева посочи голямата мотивация на сливенския екип от акушерки, медицински сестри, обществени служащи и здравни посредници, работили по плана, и извънредно бързите и качествени резултати, които те са постигнали. Тя заяви още, че положителните практики, основани в Сливен, към този момент се учат и дават като образец в Медицинския университет във Варна. Програмният шеф в УНИЦЕФ България Мария Златарева уточни, че на конференция, проведена от Европейската комисия по стратегия „ Европейска гаранция за детето “, активността на Центъра за майчино и детско здраве в Сливен е била презентирана като една от двете най-хубави практики в съставен елемент „ Достъп до опазване на здравето “. Затова е доста значимо постигнатото да бъде надградено, а не изоставено след финала на плана на УНИЦЕФ, безапелационна бе тя. Всички участници заявиха своята висока оценка и поддръжка за осъществения в Сливен неповторим модел на теренна работа, съчетана с гъвкави обществени и медицински услуги, и своята увереност, че той би трябвало да бъде мултиплициран във всички 28 области на страната под формата на държавно делегирана активност.

Представителите на Варненския медицински университет презентираха два разновидността за бъдещо финансиране на активността – посредством надграждане на съществуващите здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве към огромните общински и държавни лечебни заведения през Министерство на здравеопазването или посредством разширение пакета услуги, предлагани посредством Наредба N 9 в програмата „ Детско опазване на здравето “ на Националната здравноосигурителна каса. Според разбора на експертите за изгодите и рисковете, в кратковременен проект най-подходящо е обезпечаването на услугата „ Патронажна грижа “ посредством съществуващите болнични здравно-консултативни центрове, с финансиране от Здравното министерство по Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детското здраве 2021-2030 година Това предложение занапред ще се преглежда от способените институции. Но по време на презентацията стана ясно, че финансовият запас, нужен като начало за реализиране на патронажните грижи, за цялата страна, би бил към 4 милиона лв..

В края на срещата сливенските депутати потвърдиха уговорката си да придвижат концепцията за държавно финансиране на патронажната грижа за бременните и децата до 3-годишна възраст към Народното събрание.

" Удовлетворен съм, че се получи толкоз прочувствена полемика, на толкоз високо професионално равнище. Надявам се да имаме взаимен триумф при реализирането на тази извънредно значима цел! Защото патронажната грижа ще бъде от голяма изгода за всички млади фамилии у нас. И тъй като всички български деца заслужават грижата на страната ", сподели на финала на форума заместник-областният шеф Антоний Андонов.

Чуйте:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР