Работещите в сектори като строителството, услугите и селското стопанство са

...
Работещите в сектори като строителството, услугите и селското стопанство са
Коментари Харесай

Работници в строителството имат проблем с „принудителна гъвкава заетост“

Работещите в браншове като строителството, услугите и селското стопанство са изправени пред казуса с по този начин наречената „ насилствена гъвкава претовареност “, която е в полза на работодателите. Такъв извод направи Васил Киров от Института на Българска академия на науките за проучване на обществата и знанието по време на конференция, проведена от КТ „ Подкрепа “, съобщи БНР.

На пръв взор в България няма проблем с гъвкавия труд, тъй като през 2018 година единствено 2% от хората са работили на повърхностен работен ден, до момента в който в Европейския съюз процентът е 30. Но избраните от Киров като неофициални практики давали съображение за изказванието, че има насилствена гъвкава претовареност. Работниците са принудени да вземат част от заплатата си на ръка, да си вземат наложително неплатен отпуск при липса на задължения или да работят повече от откритите 4 часа, без това да се регистрира като ексклузивен труд. По думите на Васил Киров сходни практики са с отрицателен резултат.

„ При тези браншове нормално се получава един вътрешен двоен пазар на труда, ядро на някои висооквалифицирани техници, инженери, майстори, и една външна страна от хора, които се викат за избрани задания, които през днешния ден са тук, на следващия ден ги няма и при които може да има доста огромни проблеми с договорните им връзки и с пенсионирането “, добави специалистът.

Васил Киров от Българска академия на науките уточни още, че в браншове като АЙ Ти постоянно гъвкавото работно време е обвързвано с часова разлика. Така програмистите работят нощем, без да получават възнаграждение по тази причина. Той посъветва представителите на синдикатите да обмислят своето присъединяване в тези нови браншове на стопанската система.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР