Работата в държавната администрация дава сигурност, но тя вече не

...
Работата в държавната администрация дава сигурност, но тя вече не
Коментари Харесай

Цяла държава пред провал, никой не иска на държавна работа

Работата в държавната администрация дава сигурност, само че тя към този момент не е толкоз привлекателна. Министерствата не могат да намерят чиновници даже за позиции с начална заплата от 8000 куни (над 1000 евро), осведоми хърватската организация ХИНА, като цитира вестник " Ютарни лист “.

Министерството на правораздаването и администрацията разгласи 22 свободни работни места с начална заплата 8000 куни, само че никой не е кандидатствал. Получена е единствено една кандидатура за позиция, при която началната заплата е 9000 куни нето.

Проблемите на частните работодатели, които не могат да намерят локални служащи и все по-често прибягват до задгранична работна ръка, от ден на ден засягат и държавната администрация.

Сигурността на работното място беше привлекателна, изключително по време на рецесия, когато частният бранш беше заставен да редуцира служащи, само че през днешния ден, когато има дефицит на служащи на всички места, никой не желае да работи за страната, където междинното възнаграждение е относително ниско и кариерното израстване не се основава на заслуги, а на политическа принадлежност, като даже се основават работни места за определени, с цел да могат да напредват.

Стартовата месечна заплата на административния личен състав със приблизително обучение е 5000 куни, а на експертните сътрудници - 6000 куни. Системата на възнаграждение не е равнопоставена, по тази причина заплащането е друго за една и съща работа в другите служби според от това дали е в държавната администрация, организация или социална работа.

Хърватия има голям брой чиновници в държавния бранш и държавната администрация, само че броят на тези в държавната администрация продължава да понижава.

Само за три месеца тази година министерствата са изгубили 165 души. В края на март те са имали 16 435 чиновници, с 324 по-малко спрямо година по-рано. Очаква, че през идващия интервал огромен брой чиновници от администрацията да се пенсионират, написа " Ютарни лист “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР