Работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на

...
Работата с културното наследство не е равнозначна на преасфалтирането на
Коментари Харесай

Минеков: Реставрацията на културно наследство не е като асфалтирането

" Работата с културното завещание не е равнозначна на преасфалтирането на едно шосе ", загатна за целите на досегашната власт министърът на културата Велислав Минеков в конференцията си пред публицисти през днешния ден. На нея представи новия шеф на НИНКН арх. Пламен Петров и още веднъж уточни многочислените, за които преди две седмици даде обещание да сезира европейската прокуратора. В поддръжка на тезата си Минеков прочете многочислени мнения от български и интернационалните специалисти, като следните думи на проф. Диана Гергова: " Яйлата е мемориал на българската корупционна скица. Един от най-ярките образци за потреблението на големи суми от еврофондове за псевдопатриотични действия ".

Арх. Петров поддържа позицията на министъра, че са нужни промени в Закона за културното завещание. Що се отнася до в този момент настоящия ЗКН, той е бил жестоко нарушен при реставрацията на паметника на Александър II в София. Реставрирането е предоставена на скулптора Марин Марков, който не попада в регистъра на лицата, имащи право да правят действия по консервация и реституция на културни полезности. " Нарушението се санкционира свирепо ", акцентира Минеков и се пошегува: " Представете си, че тъй като съм хубав и интелигентен, някой ми беше дал да реституирам Казанлъшката гробница, аз не съм харесал стенописите вътре и съм я пребоядисал с латекс, само че с доста положителни планове. Извършил ли съм закононарушение съгласно вас? Аз съм желал да светне вътре, да бъде по-красиво, съгласно моите разбирания. " Минеков акцентира, че документите и доказателствата, които е събрал, са в голямо количество и поддържат тезата му. Той напомни и че загадъчният донор на средства за възобновяване на паметника е в санкционния лист на Съединени американски щати и е обвинен като участник в проведена незаконна група. 

Минеков приказва и за по този начин наречената Първа българска галерия в Лувъра през 2015 година, проведена по време на министерския мандат на Вежди Рашидов. Той упрекна предшественика си в нецелесъобразно разходване на средства, а около това напомни, че за пръв път нашите съкровища са показани в музея " Смитсониън " през 1974 година След триумфа им там са обиколили целия свят, и всякога това е носило големи доходи, посочи Минеков. " За първи път ние плащаме, с цел да представим нашето културно завещание ", уточни министър и посочи, че сумата е близо 700 000 лева, като част от сумата е била за скъпи нощувки на доближени до властта публицисти.

Финансовото положение на МК е нежелано - касата е обрана докрай, всичко е било разходвано безобразно, разяснява също дейностите на своите прародители на поста Велислав Минеков. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР