Пьотр Нестеров, един от най-перспективните родни състезатели по тенис, гостува

...
Пьотр Нестеров, един от най-перспективните родни състезатели по тенис, гостува
Коментари Харесай

Пьотр Нестеров: Имам свой път, не искам да се сравнявам с никого

Пьотр Нестеров, един от най-перспективните родни състезатели по тенис, гостува в предаването " Код Спорт " по RING. Въпреки че е роден в Москва, се усеща българин и даже към този момент попада в националния тим за мачовете за Купа Дейвис. Печелил е наградата за номер 1 при 16-годишните в класацията на Тенис Европа - достижение, с което се гордее и поради обстоятелството, че е в една компания със своя кумир Новак Джокович. Има и край на двойки в юношеския Ю Ес Оупън. 19-годишният играч е гордостта на Търговска колегия Черно море Елит (Варна), а още от началото негов персонален треньор е Кристиян Илиев. Предлагаме акценти от изявлението с Пьотр Нестеров и неговият треньор Кристиян Илиев:
 18-годишен отстрани Димитър Кузманов от Чалънджъра във Франция
18-годишен отстрани Димитър Кузманов от Чалънджъра във Франция

Българинът беше отстранен от представителя на домакините Артюр Фис

- Пьотр, ти си упражнявал в Русия - усети ли разлика в тренировките, в отношението към теб, когато стана част от един от най-големите тенис клубове в България - Черно море Елит?

Пьотр: Да, в Русия беше доста по-различно. Все отново аз бях доста дребен, когато упражнявах там. Започнах да упражнявам в Русия на 4-годишна възраст, упражнявах там към 4-5 години и като навърших 9 години се реалокирах в България. Тук усетих в доста по-голяма дълбочина тенис средата, тъй като тук тенис треньорите отделят доста повече внимание. В Русия играчите са ужасно доста. Бях в Академията на Шамил Тарпишчев и може би не попаднах на най-хубавите треньори. Когато тук започнахме работа с моя персонален треньор Кристиян Илиев, незабавно видях разликата. Колко работа се поставя, какъв брой доста имам да работя. Наистина съм доста признателен на избора на моите родители и на мен също, че дойдохме тук.

- Личният ти треньор е Кристиян Илиев - по кое време се получи синхрон сред вас?

Пьотр: Още от първата ни среща видях в действителност какъв брой доста той обича тениса и какъв брой е подготвен да оказва помощ освен на мен, а на всички. Тогава, когато аз пристигнах, бяхме ужасно огромен тим - 16 индивида. Виждах какъв брой работа поставя той за всеки един от тях. Синхронът се придобива въпреки всичко с годините, към този момент доста години работим дружно. Той ми е като втори татко, разбираме се ужасно. Помагал ми е ужасно доста през годините, за което съм му доста признателен.

- Тази година реализира първата си победа в шампионат от веригата АТП. Това се случи на конкуренцията " София Оупън ", а ти надигра италианеца Салваторе Карузо. Какво си спомняш от този мач?

Пьотр: Чувството бе феноменално почтено казано, тъй като не бях играл на такава сцена, на такава сцена в никакъв случай в живота си. Играл съм на огромни шлемове за юноши, само че там не съм имал толкоз доста аудитория. Да играеш вкъщи на подобен огромен шампионат е в действителност ужасно възприятие. Успях да победя в първия ми АТП мач. Просто си споделих, че би трябвало да играя освободено, да се пробвам да покажа най-хубавото от себе си. Публиката беше страхотна, любувах се на целия развой. Беше страховит мач, играхме два часа и половина, изморих се малко най-после, само че просто адреналинът ме избави и публиката също. Чувството в действителност бе феноменално да играя пред родната аудитория и да покажа на какво съм кадърен.

Миналата година доближи до край на " Ю Ес Оупън " на двойки при юношите. Разкажи ни за борбите в комплекса " Флашинг Медоу "...

Пьотр: Също съумях да стигна и четвъртфинал на сингъл, само че на двойки играхме край, което беше ужасно. Направихме го с Вячеслав Белински от Украйна. Мисля, че това ни беше трети шлем дружно, тъй че бяхме образуван тандем. Имахме много добра тактичност за всяка среща. Не загубихме нито един сет до финала. Аз в действителност се любувах на всеки един миг, тъй като знаех, че да се намираш измежду тези АТП играчи, измежду тези митове на тениса е нещо, което не се случва всеки ден. Опитвах се просто да се любувам на момента. Стигнахме до финала, не успяхме да го спечелим, само че беше ужасно.

- Не е загадка, че експертите те съпоставят с Григор Димитров. Това тежи ли на един 19-годишен играч?

Пьотр: Аз не желая да се съпоставям с никого. Аз си имам собствен път, той си има собствен път, само че хората ще приказват за това. Всички по-добри български тенисисти може би ще ги съпоставят с Григор, тъй като той е най-хубавият български тенисист за всички времена. Честно казано, нямам доста какво да кажа на тази тематика, тъй като всички ние си имаме собствен път и би трябвало да си го следваме.

- Кристияне, кое е особено за играта на 19-годишния Пьотр Нестеров?

Кристиян Илиев: Най-характерното за неговата игра е, че той преди всичко е заплашителен войник. Винаги се бори, без значение в каква форма се намира, той си оставя душата и сърцето на корта. Неговият бекхенд е доста постоянен, форхенд също, разполага с богат боеприпас от удари, владее безусловно всички удари. Отличава се с прекрасен сервис, форхенд също. Може би му би трябвало малко повече хъс, малко повече спортна завист и да бъде по-агресивен. Някои разигравания, които могат да приключат по-бързо, се разиграва повече време и се вкарва малко в непотребни филми.

- Как Българската федерация по тенис реагира на триумфите на състезателя от Търговска колегия Черно море Елит?

Кристиян Илиев: Тъжно ми е да го кажа, само че за жалост реакцията е съвсем никаква. Няма разпространение, няма хвалба, по никакъв метод това нещо не доближава до другите хора. За тази дребна страна, в която живеем, ние можем да се похвалим с доста съществени триумфи, които не се отразяват по този начин, както би трябвало да бъдат отразени от Българска федерация по тенис.

- Защо?

Кристиян Илиев: Според мен, тъй като Българска федерация по тенис не е онази работеща федерация, която беше преди години. С голямо страдание, с болежка и горест го споделям. Председателят на тази федерация примерно споделя, че няма положителни треньори в България, което е обидно. Как да нямаме треньори? Имаме треньори, само че нямаме условия. Абсолютно всички решения се взимат от ръководителя, всяко едно нещо минава през него. Няма пари, няма спонсорство. Ето, ние да вземем за пример чакаме 7 хиляди лв. тази година за Пьотр и още не сме ги получили, а към този момент е края на годината, което е обидно. Това ме навежда на мисълта, че е към този момент време за промяна на управлението на Българска федерация по тенис.
 Александър Донски загуби финала на двойки в Ираклион
Александър Донски загуби финала на двойки в Ираклион

Българинът и Тим Сандкаулен от Германия поведоха със сет, само че отстъпиха на Сандро Коп и Нил Оберлайтнер
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР