Путин наруши мълчанието си относно съобщената смърт на Пригожин

...
Владимир Путин наруши мълчанието си относно съобщената смърт на Евгений
Коментари Харесай

Владимир Путин наруши мълчанието си относно съобщената смърт на Евгений Пригожин - около 24 часа след като частният самолет на шефа на Вагнер се разби.

В телевизионно обръщение президентът го описа като "талантлив човек", който "направи сериозни грешки в живота".

Г-н Путин също изпрати съболезнования на семействата на всички 10 души, за които се твърди, че са били на борда на самолета, който падна северозападно от Москва в сряда.

Въпреки това, той не потвърди изрично смъртта на Пригожин.

От момента, в който самолетът падна, имаше неистови спекулации относно причините за смъртоносната катастрофа.

Селяни близо до мястото на катастрофата казват, че са чули силен трясък, преди да видят падащ самолет от небето. Една от теориите, които се разследват, е дали бомба е била пренесена контрабандно на борда, предполагат съобщения в руски медии.

Наземният персонал на московското летище Шереметиево - откъдето е излетял самолетът - се разпитва и се проверяват записите от камерите за видеонаблюдение.

Друга теория, повдигната от канал в Telegram, свързан с Пригожин, предполага, че самолетът е бил свален от руските противовъздушни сили. Това не е потвърдено и в четвъртък Пентагонът заяви, че няма информация, която да сочи това.

ГЛЕДАЙТЕ: Какво може да е причинило катастрофата?

Пригожин - лидерът на руската наемническа група "Вагнер" - някога беше известен като верен на Путин.

Но след водейки краткотраен бунт в Русия през юни, много наблюдатели го описаха като „ходещ мъртвец“.

Кремъл остана видимо мълчалив след катастрофата. На следващата сутрин президентът Путин дори се обърна към срещата на върха на БРИКС в Южна Африка чрез видеовръзка, но не спомена катастрофата, за която голяма част от света говореше.

В четвъртък вечерта обаче това се промени.

"Бих искал преди всичко да изразя думи на най-искрени съболезнования към семействата на всички онези, които са загина“, каза той, говорейки от резиденцията си в Кремъл.

Първоначалните данни, продължи той, предполагат, че на борда са били „служители на Вагнер“.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">„Това са хора, които са допринесли значително за нашата обща кауза за борба с неонацисткия режим в Украйна“, каза г-н Путин, повтаряйки фалшивия разказ на Кремъл, че Украйна е съгласувана с нацизма.

Той използва това обвинение, за да оправдае пълномащабното си нахлуване в Украйна миналата година.

Обръщайки се към самия Пригожин, г-н Путин каза, че го познава от началото на 90-те години и го описа като "човек със сложен живот".

Руският лидер също похвали Пригожин и неговите бойци, по-специално за действията им в Украйна.

"Той направи сериозни грешки в живота. Но постигна резултати както за себе си, така и за общото благо, когато го поисках - както през последните няколко месеца ."

Въпреки че говори за Пригожин в минало време и изрази съчувствието си към семействата на жертвите, г-н Путин не потвърди смъртта на шефа на Вагнер.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР