Пуснаха за обществено обсъждане промяна в Закона за енергетиката, с

...
Пуснаха за обществено обсъждане промяна в Закона за енергетиката, с
Коментари Харесай

Енергийният експерт Явор Куюмджиев: Токът ще поскъпне от 1 януари

" Пуснаха за публично разискване смяна в Закона за енергетиката, с която се анулира ролята на НЕК като публичен снабдител и така наречен електроразпределителни предприятия ще бъдат принудени да купуват електрическата енергия на свободния пазар. В този нов модел КЕВР изчезва като регулатор - към този момент няма да дефинира цените за избран интервал от време, а ще ги дефинира пазара. Още от 1 януари ще докара до покачване на цените ", прогнозира енергийният специалист Явор Куюмджиев в студиото на " Денят ON AIR ".

С какъв брой % ще е нарастването, не може да се предвижда, изясни той.

" Теоретично може и да се стигне до понижение. В момента по контролираната цена, която КЕВР дефинира за 2023/2024 година, ние плащаме от порядъка на 21 стотинки за kWh електрическа енергия дневна цена. Стената на свободния пазар през днешния ден е към 60 стотинки за kWh ", конкретизира гостът.

Според енергийния експерт първите сметки през януари и февруари ще бъдат с по-високи цени. " Сега имаме контролиран пазар. Излизането на жителите на свободния пазар се отсрочва до 1 януари 2026 година Ние не можем да си изберем различен търговец, с изключение на този в района. Това няма по какъв начин да бъде избегнато ", изясни Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той разяснява и думите на енергийния министър за допустима неустойчивост в енергийния пазар поради войната в Украйна.

" Войната продължава към този момент година и половина. Ако приказваме за газ изрично не съм склонен. Ние към този момент имаме доста мощни диверсифицирани доставки на газ. Доставките не са застрашени. Застрашена е може би цената, само че тя се дефинира от пазарите. Проблемът идва от това, че всички складове са цялостни с доста безценен газ. Въпросът е за какво предходната година купуваха всички газ на 350 евро. Кой завоюва от това? Спечелиха доставчиците на полутечен газ ", настоя специалистът.

По отношение на цената за горивата Явор Куюмджиев предвижда още веднъж повдигане и изясни за какво: " При отвод от дерогацията, т.е. изключението, което сме получили от Европейска комисия да купуваме съветски нефт за нашата българска рафинерия, също ще се вдигнат ".

По отношение на контрола на държавата върху " Росенец ", Куюмджиев изрази своето терзание.

" При новата компания оператор на терминала може да наложи такива такси за идващите кораби, които още повече да усилят цената. Има три компонента рискови - по-висока цена на петрола, по-висока цена на превоза, по-висока цена на пристанищните такси ", сподели още специалистът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР