Пухкава питка с мляко - разчупете и хапвайтеНеобходими Продукти● яйца

...
Пухкава питка с мляко - разчупете и хапвайтеНеобходими Продукти● яйца
Коментари Харесай

Пухкава питка с кисело мляко и мая

Пухкава питка с мляко - разчупете и хапвайте

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр. (единия жълтък за намазване)
● кисело мляко - 200 г
● вода - 300 мл топла
● олио - 6 с.л.
● захар - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.
● брашно - 1 кг
● квас - 40 г прясна

за намазване


● жълтъци - 1 бр. (отделеният)
● олио - 1 с.л.
● кисело мляко - 1 с.л.
● масло - 125 г разтопено за мазане на корите

Начин на подготвяне

Разтворете маята в топлата вода със захарта, покрийте и оставете да шупне. Отделете единия жълтък и разбийте с вилица яйцата, прибавете олиото и киселото мляко, разбъркайте.

В купа пресейте брашното и прибавете солта, разбъркайте. Оформете кладенче и сипете яйчената примес и шупналата квас, замесете меко тесто. Покрийте купата с похлупак или стреч фолио, завийте с забрадка и оставете за 1 час да втаса на топло.

Върху леко набрашнен плот, поставете втасалото тесто и го премесете, разделете на 6 идентични по величина части, които оформяте на топки.

Всяка топка разточете на тънка кора. Събирате корите на две места по три кори, като посред им мажете с разтопено (но не горещо) масло, горната трета кора не мажете.

С помощта на нож за пица разрежете купчините кори на 12 триъгълника всяка. Направете дребен разрез в долната (широка) част на всеки триъгълник и прекарайте острия връх през него, завийте на кифличка и подредете по този начин завършените кифли в намаслена тава с диаметър 32 см.

Оставете завършената питка да втаса още веднъж за към 50-60 минути. Намажете с разрушените с вилица, авансово смесените жълтък, олио и кисело мляко, поръсете със семена по-желание.

Намажете питката от горната страна и я поставете в авансово нагрята на 180 градуса фурна, печете за към 40-45 минути, като проверявате с дървена съчка за готовността ѝ. Забодената съчка в питката, би трябвало да излезе суха без полепнало тесто по нея, обезпечен метод за инспекция на всички печива.

Готовата изпечена питка намажете с масло от горната страна и завийте за 10 минути, преди сервиране.

Много вкусна и пухкава питка с кисело мляко и квас!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР