Публикуваме интервю с Гавриил Ловчански, дадено пред - Ваше Високопреосвещенство,

...
Публикуваме интервю с Гавриил Ловчански, дадено пред - Ваше Високопреосвещенство,
Коментари Харесай

Гавриил Ловчански: Благодатният огън е чудо, има много случаи на изцеление, които са документирани

Публикуваме изявление с Гавриил Ловчански, обещано пред

- Ваше Високопреосвещенство, в очакване сме на Възкресение Христово, подготовката е като в годините преди пандемията - няма към този момент маски и ограничавания - само че сякаш още носим бремето на пандемията. Как посрещаме тази година празника на празниците?

- Както всяка година празника на Христовото възкресение го посрещаме с огромна наслада, само че в този момент по-мъдри и по-опитни от кръста на пандемията, който Господ ни беше позволил. Свети деятел Павел споделя: “Всяко наказване изпърво не се демонстрира да е за наслада, а за скръб; само че отсетне на подготвените посредством него то принася кротичък плод на праведност” (Евр. 12:11).

- Благодатният огън е знак на Христовата светлина, на Възкресението. Защо тази година Светият синод реши да се употребява огънят, който пазим в кандилата от предходната година?

- На свое съвещание от 13 април Светият синод взе решение: “Във връзка с неподходящи условия през тази година да не се реализира пътешестване на Велика събота за преместване на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Благодатният огън, съхраняван от предходната година, може да бъде получен в Синодалния параклис “Св. цар Борис-Михаил” след 14 часа на Велика събота”.

За пръв път Благодатният огън бе донесен на Велика събота в България от Йерусалим през 2005 година Преди това не е имало такава опция.

Но все пак, защото най-голямата реликва за християните е Светото Причастие – Тялото и Кръвта Христови, празникът на Христовото възкресение е бил постоянно доста щастлив и надвишаващ с Божия берекет и с Божия мощ.

- Има и хора, които оспорват чудото на Благодатния огън, който низхожда всяка година на Велика събота на гроба Господен в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим. Как отговаряте на сходни изказвания?

- Благодатният огън е велико Божие знамение, което се случва всяка година на Велика събота. Човек, който е бил в храма на Възкресение Христово в Йерусалим без предрешение, вижда чудото: когато в храма са изгасени всички свещи и кандила, в един миг стартират да се появяват светлини, сами се палят кандила и свещи; първите минути след слизането на Благодатния огън хората си мият косите и лицето. Има и доста чудеса на изцеления, които са документирани. Нека споменем единствено един случай.

Преди повече от 10 години един грък отива в Йерусалим с желанието да опровергае чудото на Благодатния огън. Но когато след завръщането си преглежда видеото, което е направил, остава изумен.

Оказва се, че камерата е записала голям брой чудесни светлинни и огнени феномени. На видеото ясно се вижда по какъв начин проблясват необикновени мълнии със синкав цвят, появяват се огнени топки, които се движат през главите на хората, без последните да усещат нещо.

Храмът се огрява от доста мощни сияния, които от ден на ден зачестяват и усилват като интензитет. Този човек в резултат на това става православен духовник. Тези видеоматериали сме ги излъчвали по време на “Дните на православното кино” през 2012 година

- След пандемията се изправихме пред ново тестване – войната в Украйна. Как като християни да преодолеем всички тествания на времето, в което живеем?

- Бог позволява тествания по няколко аргументи. Първо, поради нашите грехове, и второ, с цел да ни отрезви и изпита. Всички наши заболявания, скърби и неудачи са резултат от нашите грехове. Затова вярната молитва, с която би трябвало да ги преодоляваме, е покайната молитва. Без Божие допущение нищо не може да се допре до индивида.

- Ако може да посъветвате някого за неговото избавление, само че с една дума, каква би била тя?

- Покайте се.

- В проповедите всяка година чуваме, че след Христовото възкресение гибел към този момент няма. Какво значи това?

- Св. Макарий Велики споделя: “Истинската гибел е вътре, в сърцето, и тя е скрита. От нея умира вътрешният човек”.

Възкръсналият Христос за тези, които се стараят да извършват Неговите святи заповеди, им е върнал и тук на земята благодатта на Царството Божие, което е “любов, наслада, мир, дълготърпение, доброта, състрадание, религия, благост, въздържание” (Гал. 5:22-23) и там във вечността Божия парадайс. Св. деятел Павел, откакто е бил въздигнат до третото небе, е споделил: “око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на разум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат”.

Скъпи сънародници, от сърце поисквам на всички нас да живеем по този начин на този свят, че и тук да намерим същинското благополучие, което е у Христа. Сърдечно ви благопожелавам най-великия християнски празник с благопожелание за здраве, наслада, благополучие и избавление.

Христос воскресе! Воистину воскресе.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР