Психическото насилия да бъде признато за криминално престъпление, наравно с

...
Психическото насилия да бъде признато за криминално престъпление, наравно с
Коментари Харесай

Криминализират психическия тормоз

Психическото насилия да бъде прието за престъпно закононарушение, наедно с физическото принуждение. Такова предложение ще бъде импортирано за разискване на есен от парламентарната група на ГЕРБ. " Предстои да създаде и внесе в Народното събрание през есента повсеместен законодателен пакет от ограничения против насилието върху дами и деца и домашното принуждение ", сподели при визитата си във Варна ръководителят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов.

Той добави, че част от предложенията са този тип насилници да бъдат лишавани от независимост. По думите му за в този момент предлагането е глобата за причинителите на такива закононарушения да бъде затвор от 1 до 5 години, само че размерът на наказването предстои на разискване.

Съвсем нови сформира в Наказателния кодекс ще бъда вкарани и по отношение на домашното принуждение и насилието над дами и деца. Кирилов счита, че с измененията в законодателството ще бъде усъвършенствано осъществяването на ограниченията против насилниците, в това число при издаване на ограничаваща заповед. Освен това ще бъдат направени стъпки за възстановяване на мрежата от центрове в страната, които оказват помощ на жертвите на този вид принуждение.

Предложенията за измененията в Наказателния кодекс и в законодателството ще бъдат подложени на публично разискване, като се планува още през септември да стартират срещи и съвещания с гражданските организации, които работят с такива проблеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР