Прозоречните мениджъри в Linux се използват за управлението на програмните

...
Прозоречните мениджъри в Linux се използват за управлението на програмните
Коментари Харесай

Най-добрите прозоречни мениджъри за Linux

Прозоречните мениджъри в Linux се употребяват за ръководството на програмните прозорци на приложенията в операционната система. Така да вземем за пример, когато стартирате случайно десктоп приложение, то отваря личен програмен прозорец. За да може този прозорец да е комфортен, да наподобява добре, да се реалокира да се трансформират неговите размери, се употребява управител във фонов режим, включващ всички тези и още редица други функционалности.
Обикновено, прозоречният управител е вграден в десктоп средата, само че за основаването на извънредно леки системи е допустимо потреблението на прозоречен управител без десктоп среда.

Нека да разгледаме най-популярните мениджъри за Linux от сходен вид, които всеки може да конфигурира и употребява в своята компютърна система.
Най-добрите прозоречни мениджъри за Linux
Не бива да се бърка прозоречния управител с десктоп средата. Стандартната графична десктоп среда съдържа панели с принадлежности, тапети, тематики, уиджети, папки, иконки и така нататък Десктоп средите нормално имат обособен комплект библиотеки и приложения, за по-удобна работа с компютъра. Единствената работа на прозоречните мениджъри е да ръководят работата на програмните прозорци.

В десктоп средите постоянно има към този момент интегриран прозоречен управител, който се грижи за програмните прозорци на сесията.
1i3

Първият в нашия лист е i3. Това е един доста добре документиран прозоречен управител с богати благоприятни условия за конфигурация. Потребителят може да настрои всичко – от позицията на отвореното приложение до прибавянето на лични горещи клавиши. Преимуществото на i3 е, че всичко се конфигурира в текстов тип и не е належащо знаенето на програмен език, като да вземем за пример LUA или Haskell.



Превключването сред обособените програмни прозорци става посредством Win+Shift+Space. Този управител се развива доста интензивно, като позволените неточности се отстраняват доста бързо. За осъществяването на всички дейности с i3 е допустимо да се употребява и терминала.
2Awesome WM

Awesome WM е един от най-хубавите прозоречни мениджъри за Linux, употребяващ асинхронната библиотека XCB вместо Xlib. Написан е на LUA и на този програмен език се вършат всички настройки. Предлага настройки на програмните прозорци – жанр, външен тип, горещи клавиши и така нататък Всичко би трябвало да се прави на LUA.



Предлаганата по дифолт настройка предлага комфортна работа. Поддържат се няколко десктопа, допустима е смяната размера на панелите и прозорците благодарение на мишката. Всеки съставен елемент може да бъде изменен посредством конфигурационния файл.
3XMonad

XMonad е съвършен за програмисти, а неговите благоприятни условия могат доста да бъдат разширени посредством програмния език Haskell. Няма ограничавания във тип на статични шаблони и е допустимо всичко да бъде програмирано и променено. Кодът на XMonad е изключително чист и безвреден. Това е един доста бърз и лек прозоречен управител, който може да работи и в доста мудни компютърни системи.

От особеностите можем да се спрем на поддръжката на няколко монитора. А в случай че би трябвало да се добави нова функционалност, това става посредством външни модули.
4Openbox

Openbox е доста лек и освен това един от най-популярните прозоречни мениджъри. Той заема едвам 100 MB оперативна памет след зареждането си. Много постоянен, видяните бъгове се отстраняват незабавно.

Openbox елементарно се настройва и е комфортен за потребление. Има помощни стратегии за конфигурация, само че всичко може да се настрои и непосредствено от конфигурационните файлове.
5DWM

Този прозоречен управител е включен в пакета Suckles Suite. Тук настройките и разширенията стават посредством директна смяна на сорс кода. Целият код е с размер по-малко от 2000 реда и е образец за доста чист и превъзходно структуриран сорс код. DWM е доста лек, има банален дизайн и употребява напълно малко запаси.

Настройките и горещите клавиши на DWM са добре премислени и това го прави един от най-хубавите прозоречни мениджъри. Дадена е опция за групиране на приложенията и програмните прозорци в десктопа. Наличен е и таскбар, показващ информация за Wi-Fi връзката, силата на звука и положението на акумулаторната батерия.
6Gala

Gala се базира на GTK библиотеката. Има банален, само че добре премислен дизайн, който припомня външния тип на ElementaryOS.

Gala е доста подобаващ за начинаещи. Той се конфигурира доста добре и поддържа редица горещи клавиши.

Gala предлага анимации и забавни резултати, които могат да бъдат добавяни и спирани по избор. Прозоречния управител е доста лек и може да се употребява и на слаб хардуер, да вземем за пример на хромбуци или остарели преносими компютри. И още, Gala е постоянен. Той се смята за един от най-популярните мениджъри от сходен вид.
7KWin

Прозоречен управител с лесни настройки, употребен в десктоп средата KDE. Но може да се употребява и в други графични десктоп среди. Всичко може да се настройва посредством графичен интерфейс.

KWin предлага най-вече резултати спрямо другите мениджъри. Програмните прозорци могат да имат сенки, да се отварят и затварят гладко – посредством анимации и така нататък
8Fluxbox

Ако търсите най-лекия прозоречен управител за Linux, то Fluxbox е най-хубавият избор. Работи бързо с на процедура всевъзможен хардуер. Лесен за потребление и конфигурация.

За конфигуриране не е належащо познаването на програмен език. Конфигурацията е напълно опростена и лесна. В пакета са предоставени разнообразни тематики, поддържа се автоматизиран тайлинг.
9Musca

Съвсем банален, логически и понятен управител. Много ефикасен от позиция употребявано дисково пространство. Няма таскбар, няма украшения, само че могат да бъдат добавени.

Програмните прозорци се разпределят в авансово избрани групи и прекосяването от една група в друга е напълно елементарно. Възможно е прибавянето и премахването на групи. Musca поддържа работата с няколко монитора и може автоматизирано да основава групи от програмни прозорци.
10SPECTRWM

Този управител наподобява на Xmonad, единствено че тук се употребяват конфигурационни файлове във тип на елементарен текст. След измененията на конфигурацията не е належащо рестартиране.

Настройването на spectrwm е напълно елементарно: даден е базов комплект от настройки и не е належащо познаването на език за програмиране. Идеален за начинаещи и за всички, които желаят да употребяват Xmonad, само че не познават Haskell.
11HerbstluftWM

Лесен за схващане и конфигурация прозоречен управител. Всички настройки се правят от команден ред и не е належащо да се напуща неговата среда. Възможно е автоматизираното нареждане на прозорците, като този режим може да се изключва.

Настройките се реализират от Bash скрипт, като всичко е напълно елементарно. Има подготвени шаблони за потребление, а потребителят може да основава лични шаблони. Поддържа се работата на два монитора.
12Enlightenment

Счита се за най-хубавият прозоречен управител за начинаещи. Не изисква никакви знания по програмиране, като всички настройки се реализират посредством графичен интерфейс.

Има виртуални десктопи, уиджети. Enlightenment е доста бърз и е съвършен за ноутбуци и преносими компютри.
13JWM

Изключително лек прозоречен управител. По подразбиране се употребява в Puppy Linux. Идеален за остарял компютър. Менюто и прозорците се отварят по-бързо от който и да е различен прозоречен управител. JWM се настройва елементарно и не са нужни знания по програмиране.
14Window Maker

Дизайнът на Window Maker доста наподобява на графичния интерфейс NeXT и е комфортен за работа. Лек и грациозен управител, поддържащ разширения благодарение на разнообразни док-панели.
15IceWM

IceWM е един от най-леките прозоречни мениджъри. Използва малко памет и малко дисково пространство. Бърз е и елементарно се ръководи и посредством клавиатурата. Поддържа работата с доста монитори.
16Pantheon

Начинаещите в Linux могат да помислят, че Pantheon е основан за хора, които преди този момент са употребявали MacOS. Това е актуален прозоречен управител с хубав дизайн. Има панел, който може да се употребява за пускане на приложения. Програмите могат да бъдат сортирани по категории или по азбучен ред.
17XFWM

Този управител дава опция дисплеят на монитора да бъде разграничен на части, в които да бъдат сложени програмните прозорци. Предлагат се доста тематики, има опция за основаването на лични тематики. Може да се настройва къде да се появяват прозорците – в центъра или в горната лява част на екрана.
18Ratpoison

Ratpoison е напълно елементарен за настройване. Неговата конфигурация лишава минимум време спрямо другите, тъй като структурата му е напълно опростена. Поддържа няколко виртуални десктопа.
19Compiz

Compiz е остарелият прозоречен управител, който всеобщо се използваше в близкото минало. Има доста резултати, като да вземем за пример кубичния десктоп. Поддържа уголемение на опциите благодарение на приставки. Настройката е напълно лесна благодарение на предлаганата помощна стратегия.
20Wayland

Този прозоречен управител няма API за изображението. Потребителите на Wayland получават дескриптор на DRM-буфера, който се употребява като справочник към графичната памет, За основаването на изображенията Wayland употребява опциите на графичната карта, а не на процесора. Основната цел е опростяване графичния стек на Linux. Предвижда се в бъдеще да се употребява вместо X-сървъра на всички графични среди. Активно се създава.

Всеки от изброените прозоречни мениджъри има своите плюсове и минуси. Програмите са лесни за инсталиране и са безвъзмездни. Те дават опция както за основаването на доста постоянни Linux дистрибуции, по този начин и за опити за основаването на напълно нов дизайн на компютърния интерфейс. Ако имат опит с потреблението на сходен програмен продукт, споделете, с цел да умножим познанието.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР