Проверка на Министерството на здравеопазванет е доказала влизане с взлом

...
Проверка на Министерството на здравеопазванет е доказала влизане с взлом
Коментари Харесай

МЗ ще контролира унищожаването на медицински отпадъци в болницата в Радунци

Проверка на Министерството на здравеопазванет е потвърдила влизане с щурм в постройката на някогашната „ Специализирана болница за долекуване и дълготрайно лекуване на пневмо- фтизиатрични заболявалия “, с. Радунци, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора. Проверката, осъществена на 1 март 2022 година, е открила, че по пода и по наличните плотове в някогашните рискови звена на лечебното заведение (лаборатории, манипулационна, аптека и др.) има разхвърляни лекарствени артикули с изминал период на валидност, както и реактиви за лабораторни проучвания, дезинфекционни препарати и употребявани среди за микробиологични разбори.

Това излиза наяве от отговора на министъра на опазването на здравето проф. Асена Сербезова на депутата от „ Взраждане “ Искра Михайлова по отношение на свободен достъп до епруветки, медицински проби, медикаменти с изминал период за валидност, физиологични разтвори, спринцовки и други медицински боклуци в неохраняемите здания на болничното заведение в Радунци. Според депутата неналичието на защита и увеличаващата се посещаемост на обекта от недоброжелатели, слага в заплаха здравето на доста български жители, защото „ в болничното заведение са се лекували хора от туберкулоза и не е ясно дали част от биологичните проби не са носители точно на тази тежка и труднолечима болест “.

От Министерство на здравеопазването са изготвили наставление до синдика на постройката за образуване събирането и обеззаразяването на наличните медицински боклуци. Уведомени са РИОСВ-Стара Загора и Областна дирекция на МВР-Стара Загора за предприемане на ограничения по подготвеност.

„ Предвид, че приоритет на Министерство на здравеопазването е запазване на публичното здраве, ще бъде сбъднат надзор от моя страна по съблюдаване на предписаните ог РЗИ-Стара Загора дейности, касаещи унищожаването на медицинските боклуци в сходство с нормативните условия “, споделя проф. Сербезова.

По отношение на оставените без контрол персонални данни на 65 951 индивида, за което Министерството на здравеопазването и единият от ликвидаторите са санкционирани надлежно с 60 000 лева и 6 000 лева, министърът дава отговор, че от време на време са изисквани доклади от съответния ликвидатор, в това число са осъществявани и работни срещи.

„ Извършен е и одит на активността на ликвидатора, формиран е одиторски отчет, на база на който е сезирана и прокуратурата. Ликвидаторът не е получавал от време на време и заплащане, защото не е могъл да потвърди осъществяване на дейностите, които са му били предоставени с контракта за възлагане на ликвидацията. Министерство на здравеопазването навреме е провеждало процедури за избор на ликвидатор, който следва да дава отговор на съответните нормативни условия, само че са липсвали претенденти. Тъй като ликвидаторът има правата и отговорностите на управителния орган на сдружението, дейности по освобождението му се подхващат едвам след избор на нов ликвидатор. В противоположен случай, сдружението в разпродажба остава без лице, което да го съставлява и да прави всички действия по стопанисване и ръководство, предоставени му от закона. Когато един ликвидатор не работи с грижата на добър търговец, отговорността за тези негови дейности е персонална и тя не следва да се поема от страната “, споделя проф. Сербезова.

„ Що се касае до предприемане на ограничения по попречване на нанесени вреди и плячкосване на имуществото, следва да се има поради, че опциите за финансиране на действия по ликвидацията, в това число защита, от страна на страната са мощно лимитирани, защото ликвидацията по своята същина има за цел дотъкмяване на настоящите покупко-продажби, събиране на вземанията, преобразяване на останалото имущество в пари и угаждане на кредиторите, като процесът се финансира от продажбата на имуществото “, добавя още министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР