* Провалите на Signature, SVB и Silvergate повлякоха домино от

...
* Провалите на Signature, SVB и Silvergate повлякоха домино от
Коментари Харесай

Завърна се страхът от банкови фалити

* Провалите на Signature, SVB и Silvergate повлякоха домино от спадове на тържищата * В Европа избавят втората по величина швейцарска банка
2008-а е годината, в която светът се изправи пред най-тежката финансова рецесия след Голямата меланхолия от първата половина на XX век. Преди повече от десетилетие рецесията заплаши с колапс основни финансови институции. Тогава държавните управления в другите страни се пробваха да подкрепят банките, само че фондовите пазари се сринаха. В доста райони бе обиден и жилищният пазар, спадът в благосъстоянието на потребителите се прави оценка на трилиони долари, а понижената икономическа интензивност довежда до Световна икономическа рецесия и способства за дълговата рецесия в еврозоната.

Началото на рецесията стартира с обявяването на фалит от страна Lehman Brothers, откакто Федералният запас отхвърля настояването му за финансова помощ. В същия ден е оповестена продажбата на " Мерил Линч " на Bank of America.През последните години по-малко банки банкрутираха, частично и с помощта на по-строгите регулации, които бяха въведени след финансовата рецесия от 2008 година Последната банкрутирала банка е от края на 2020 година, когато стартира и пандемията от ковид. След непредвидените банкрути в Съединени американски щати, страхове от начало на нова финансова рецесия се прокрадват измежду доста от хората, препатили от предходния финансов колапс. Дали ще станем очевидци на нова световна финансова рецесия, следва да разберем. Едно обаче е несъмнено - би трябвало да бъдем нащрек, с цел да не се окажем неподготвени. „ Донякъде приказваме за нещастно стичане на събитията. Но то несъмнено ни демонстрира, че от самото начало би трябвало да си наясно какъв брой постоянен е портфейлът ти с активи ", разяснява анализаторът Александър Йокум. 
-->
На 8 март Silvergate Capital, централен заемодател на крипто промишлеността, разгласи, че ще приключи активността си и ще ликвидира своята банка. Това не провокира изключително огромен отзив.

Два дни по-късно обаче неочакван банкрут разгласи относително дребната Silicon Valley Bank /SVB, Ес Ви Би/, която се занимаваше най-вече с финансиране на стартъп компании в Силициевата котловина. Пред офисите й се извиха опашки, върнаха се и спомените за огромния провал на Уолстрийт от 2008 година Silicon Valley Bank, която е 16-а по величина в Съединени американски щати, бе затворена от регулаторите на 10 март. Федералната корпорация за обезпечаване на депозитите - Federal Deposit Insurance Corporation на Съединени американски щати, пое активите на " Силикон вели банк ".

Това е най-големият банков банкрут от краха на " Вашингтон мючуъл " (Washington Mutual) в разгара на финансовата рецесия от 2008 година, оповестиха специалистите.SVB имаше активи за 209 милиарда д. и 175,4 милиарда д. депозити все още на банкрута, показва комисията в изказване. Засега не е известно какъв брой от депозитите са над застрахования предел от 250 000 $. Ес Ви Би имаше огромни вложения в софтуерния бранш и има дребна възможност рецесията да се популяризира в банковия бранш като цяло, поради че огромните банки имат задоволително капитал, с цел да избегнат сходна обстановка, отбелязва АП.

Експертите обаче още не са изцяло сигурни дали няма да повлече след себе си други финансови компании.След финансовата рецесия от 2008 година, доста от отстранените регулации в банковото дело бяха върнати. В резултат, финансовият бранш имаше относително спокойни 15 години. Сега бързият банкрут води до терзания дали няма скрити структурни недостатъци. Затова във Вашингтон разискват нов профилиран фонд, в който регулаторите да предпазят по-голяма част от депозитите в банките.

 Страховете от финансова рецесия се ускориха, когато пристигна новината, че регулаторите са затворили още една банка в Съединени американски щати, а друга получава финансова помощ. Signature Bank беше затворена от регулаторите в неделя - втори солиден банков банкрут за три дни и третата банка, която стопира активността си след колапса на SVB и Silvergate.Signature и Silvergate бяха двете съществени банки за крипто компании и съвсем половината от всички започващи компании в Съединени американски щати, подкрепени от рисков капитал. Те държаха пари в Silicon Valley Bank, подкрепяха крипто фондове за рисков капитал и някои компании за цифрови активи.

Базираната в Ню Йорк Signature беше изправена пред рецесия на доверието, откакто в петък регулаторите поеха контрола върху междинния заемодател SVB Financial Corp. Signature също се разклащаше от залог върху крипто банкирането, който се провали, откакто секторът се срина и банковите регулатори започнаха строги ограничения против излагането на кредиторите на цифрови активи. Провалът е третият по величина в историята на Съединени американски щати, написа bloombergtv.bg.

Банката бързаше да откри покупател или друго решение, с цел да поддържа финансите си преди понеделник сутринта, само че не съумя да реализира продажбата в точния момент, съгласно източници на Bloomberg и The Wall Street Journal. Клиентите на Signature ще получат назад всичките си депозити, в това число пари над лимита от $250 000 за федерална депозитна застраховка, споделиха банковите регулатори.

Signature започва през 2001 година и се показва на компании и физически лица като опция на огромните банки. След финансовата рецесия кредиторът се разраства бързо и става любим на вложителите. През 2018 година Signature наема банкери, профилирани в крипто, като част от напъните да се разклони отвън комерсиалните недвижими парцели. Този фокус и специфична платежна система за крипто компании помогнаха на банката да удвои депозитите за две години. В началото на 2022 година към 27% от нейните депозити бяха от клиенти с цифрови активи. Към края на предходната година Signature има активи за 110 милиарда $, което я подрежда на 29-та позиция измежду банките в Съединени американски щати. Финансовата институция има депозити за 88 милиарда $ и почти 89.7% не са застраховани от федералната организация Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC).

Федералното държавно управление се намеси

Федералното държавно управление се намеси миналата неделя, с цел да подсигурява всички депозити за вложителите на SVB и Signature. Това провокира дребен растеж на крипто пазарите, като биткойн и етер подвигнаха цените си с към 10%. Федералният запас на Съединени американски щати направи взаимно изказване с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се показва, че всички инвеститори на стартъп банката Silicon Valley Bank от Силициевата котловина ще бъдат предпазени и " никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца ". Министерството на финансите съобщи, че ще даде в допълнение финансиране до 25 милиарда $ " на отговарящи на изискванията депозитарни институции, с цел да се подсигурява, че банките имат способността да посрещнат потребностите на всичките си инвеститори ". Средствата ще бъдат сложени в нова стратегия за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат препоръчани като заеми до една година. Федералният запас съобщи, че " не чака, че ще е належащо да се черпят средства от тези аварийни фондове “. Фед настоя, че финансовите и ликвидни позиции на банковата система на Съединени американски щати са мощни и финансовата система на Съединени американски щати е устойчива.

В началото на предходната седмица американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от тези, които са отговорни за " бъркотията " във финансовата сфера. Джо Байдън уточни, че е разговарял с министъра на финансите Джанет Йелън и с шефа на Националния стопански съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank. " Доволен съм, че реализираха решение, което пази служащите, дребния бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система “, сподели той. Байдън даде обещание да продължи да упорства за по-строги регулации и по-силен контрол върху по-големите банки, " с цел да не сме още веднъж в това състояние ".

Реакции в Лондон, Франкфурт и Брюксел

В Лондон финансовият министър и шефът на централаната банка споделиха, че са имали срещи особено за Ес Ви Би и наблюдават дали няма да има странични резултати от банкрута. „ Фалитът на американската банка Ес Ви Би (SVB) не съставлява заплаха за финансовата непоклатимост в Германия ”, увери немският контролен орган за банковата система Бафин (Bafin), представен от Франс прес. Критичната обстановка с банка Ес Ви Би не съставлява заплаха за финансовата непоклатимост, защото тази банка няма систематична значителност, уточни регулаторът.  Бафин подреди дейностите на немското поделение на Ес Ви Би, което е основано във Франкфурт, да бъдат замразени.Германската централна банка Бундесбанк (Bundesbank) е събрала спешния си екип, с цел да оцени възможните последствия от банкрута на  SVB за локалния пазар, въпреки че в Европа не се плануват незабавни дейности, съобщи Ройтерс. 

Въпреки това акциите на банките в еврозоната поевтиняха мощно при започване на седмицата. Книжата на немската " Комерцбанк " (Commerzbank) се сринаха с 11%, а на " Дойче банк " (Deutsche Bank) - с 6,5 на 100. Бундесбанк свика спешния си екип, който бе основан по време на финансовата рецесия от 2008 година и задачата му е да осведоми съвета на Бундесбанк и да прави рекомендации, само че няма пълномощия да взема решения. Решенията за еврозоната се вземат от националните надзорни органи за по-малките банки и от Единния контролен съвет (Single Supervisory Board) на Европейската централна банка (ЕЦБ) за огромните. Засега не се възнамерява изключителна среща на съвета за контрол на банковия бранш, уточни източник на Ройтерс, въпреки колапсът на американската банка да докара до срив в котировките на европейските банкови институции.

Според източника от надзорната конструкция към този момент не се чакат директни последствия от банкрута на Ес Ви Би за банките в еврозоната, в случай че рецесията не се популяризира и до по-големи американски банки. Европейската комисия уточни, че следи развиването на обстановката. SVB има доста лимитирано наличие е Европейски Съюз и сме в контакт със съответните способени управляващи, означи представител на Европейска комисия. Германският регулаторен орган Бафин (BaFin) затвори немския клон на Ес Ви Би, съобщи ДПА. Причината е " съществуващата заплаха за осъществяването на отговорностите към кредиторите ". Въпреки това акцентира, че банкрутът няма да окаже необятни последствия върху немския банков бранш. 

Разпродажби

Въпреки подхванатите държавни ограничения, инвеститорите към момента показват опасенията си и поемат по пътя на разпродажбите на банкови акции. В началото на седмицата акциите на американската кредитна институция First Republic Bank поевтиняха с близо 65% преди старта на търговията на Уолстрийт, следвайки колапса през уикенда на Signature Bank и банкрута в петък на Silicon Valley Bank. First Republic Bank съобщи, че има достъп до над 70 милиарда $ неизползвана ликвидност след нова поддръжка от Федералния запас и огромната американска банка JPMorgan Chase. В неделя основният изпълнителен шеф на банката сподели, че " финансовите и ликвидните позиции на First Republic Bank са доста мощни и нейният капитал остава много над регулаторния предел за добре капитализирани банки “.Солидна амортизация на извънборсовата търговия бележат и акциите на PacWest Bancorp (с близо 38%), и на Western Alliance Bancorp (с към 28%).Редица дребни американски банки понесоха още по-сериозни загуби, макар че твърдят клиентите си, че имат задоволително ликвидност.

Удар по криптото

В дълготраен проект прекъсването на криптобанкирането може да сътвори проблеми за биткойн, най-голямата криптовалута в света, с пазарна стойност от 422 милиарда $, написа cnbc.Silvergate Exchange Network (SEN) и Signet на Signature бяха платформи за заплащане в действително време, които крипто клиентите считаха за съществени оферти. И двете разрешиха на комерсиалните клиенти да правят заплащания 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, посредством съответните им услуги за неотложен сетълмент.„

Това бяха двете най-приятелски настроени към биткойн банки, които поддържаха лъвския дял от сетълмента за биткойн покупко-продажби сред търговски контрагенти в Съединени американски щати “, написа Майк Брок в обява в Nostr. Брок е основен изпълнителен шеф на TBD в Block, звено, което се концентрира върху криптовалута и децентрализирано финансиране. " Сега има доста малко благоприятни условия за крипто компаниите и промишлеността ще бъде лишена от ликвидност, до момента в който не се намесят нови банки “, споделят специалисти.Майк Бучела, дълготраен вложител и изпълнителен шеф в крипто пространството, споделя, че мнозина в промишлеността се насочват към Mercury и Axos, две други банки, които обслужват започващи компании. „ В кратковременен проект крипто банкирането в Северна Америка е мъчно място “, сподели Бучела. „ Въпреки това, има дълга опашка от банки-претенденти, които могат да заемат тази свободна ниша. “

Спешно избавят швейцарска банка

На фoнa нa фaлитa нa двeтe aмepиĸaнcĸи бaнĸи Ѕіlісоn Vаllеу Ваnk и Ѕіgnаturе Ваnk, аĸциитe нa бaнĸaтa Сrеdіt Ѕuіѕѕе, ĸoятo e втopaтa пo гoлeминa в Швeйцapия, дocтигнaxa peĸopднo " дънo " пpи cyтpeшнaтa тъpгoвия във вторник нa фoндoвaтa бopca в Швeйцapия. Цената им се срина с над 8%, cъoбщи Rеutеrѕ. Πpeз пocлeднитe мeceци бaнĸaта ce бopи дa ce възcтaнoви oт пopeдицa oт cĸaндaли. Сrеdіt Ѕuіѕѕе пyблиĸyвa cвoя гoдишeн oтчeт, ĸoйтo oпиcвa cъщecтвeни cлaбocти във финaнcoвия ĸoнтpoл нa ĸpeдитнaтa инcтитyция. Бaнĸaтa cъщo тaĸa oбяви, чe нямa дa изплaщa бoнycи нa cвoя бopд нa диpeĸтopитe cлeд тpyднaтa 2022 година Тя незабавно изиска помощ от Националната банка на Швейцария, а регулаторите форсират продажбата й.

Ден по-рано испанската банка Santander и немската Commerzbank претърпяха спад на цените на акциите си от над 10%. Книжaтa нa фpeнcĸaтa ВNР Раrіbаѕ пoeвтиняxa c 6,34 нa cтo.Koтиpoвĸитe нa вoдeщитe eвpoпeйcĸи фoндoви бopcи " пoтънaxa " дълбoĸo в чepвeнaтa тepитopия нa фoнa нa пpитecнeниятa, ĸaĸ cътpeceниятa в aмepиĸaнcĸия бaнĸoв ceĸтop мoгaт дa зaceгнaт дpyги пaзapи.В понеделник нa Лoндoнcĸaтa фoндoвa бopca FТЅЕ-100 зaгyби cyтpинтa 1,18 нa cтo, ĸaтo пaднa дo 7656,86 пyнĸтa.B Πapиж индeĸcът CAC 40 ce пoнижи c 3,05 нa cтo, във Фpaнĸфypт DАХ зaгyби 3,3 нa cтo. Индeĸcът нa бopcaтa в Mилaнo Міb " пoтънa " зa чacoвe c 4,63 нa cтo.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР