Проучванията показват, че голям процент от населението може да има

...
Проучванията показват, че голям процент от населението може да има
Коментари Харесай

Фруктозна непоносимост, кои храни да избягвате?

Проучванията демонстрират, че огромен % от популацията може да има фруктозна нетърпимост.

Фруктозата е захар, която се среща естествено в плодовете, зеленчуците и меда. Когато човек не може да смила или всмуква фруктоза, той може да има нетърпимост към фруктоза.

Непоносимостта към фруктоза поражда заради генетична разновидност или поражда в резултат на съществени стомашно-чревни болести като синдром на раздразнените вътрешности, синдром на пропускливи вътрешности или бактериален свръхрастеж.

Тези с нетърпимост, не могат да метаболизират вярно захарта и развиват стомашно-чревни признаци, в това число отичане на корема, непотребни газове и меки изпражнения.

Диагностицирането на нетърпимост към фруктоза може да бъде доста мъчно.

Какво е фруктоза?

Фруктозата е проста захар, намираща се в плодовете и други растения. Въпреки че е малко евентуално да срещнете термините монозахариди и дизахариди в всекидневието си, евентуално сте чували за глюкоза и фруктоза или монозахариди и захароза (дизахаридът се получава посредством съчетание на глюкоза и фруктоза).

Това са естествени захари, намиращи се в разнообразни храни и добавени към доста неща, с цел да ги подсладят или да прибавят усет. Всеки човек обаче разгражда тези захари по друг метод.

Няколко храни естествено съдържат фруктоза, монозахаридна молекула с 6 въглеродни атома. Някои плодове, зеленчуци и меда са образци за храни, богати на фруктоза.

Също по този начин може да бъде създаден ензимно от царевица, с цел да се направи високо-фруктозен царевичен сироп (HFCS), който постоянно се употребява в разнообразни подсладители и безалкохолни питиета.

Какво съставлява непоносимостта към фруктоза?

Фруктозна нетърпимост или нетърпимост към фруктоза е неспособността да се смила фруктозата. Това положение може да докара до клинични признаци на смутена стомашно-чревна система и даже тромавост и болежка.

Хората могат да всмукват и преработват единствено избрани количества фруктоза. Когато погълнатото равнище надвиши способността на тялото да преработи захарта, могат да се появят признаци на нетърпимост.

Въпреки това, какъв брой фруктоза провокира признаци, се разграничава от човек до човек. Когато прекалено много фруктоза остане в червата неусвоена, това основава осмотичен резултат. Това води до освобождение на вода в червата, карайки смилаемата храна да се движи по-бързо в дебелото черво.

Веднъж попаднали в дебелото черво, бактериите го употребяват като храна, произвеждайки непотребни газове, болки в корема и отичане на корема.

Причини за нетърпимост към фруктоза

Няколко проучвания през последните 20 години демонстрират две основни причини за нетърпимост към фруктоза.

Една форма поражда вторично заради генетично влечение. При тази форма на човек му липсва характерен чернодробен ензим (алдолаза B), който оказва помощ за разграждането на фруктозата.

Другото, фруктозна малабсорбция или ненапълно асимилиране, се получава, когато червата на човек не могат да транспортират цялата фруктоза през чревната стена в клетките. Възниква при няколко стомашно-чревни положения, като синдром на раздразнените вътрешности (IBS) или свръхрастеж на бактерии в тънките вътрешности (SIBO).

Симптоми на нетърпимост към фруктоза

Симптомите на фруктозна непоносимост варират при обособените човеци. Въпреки това може да се появи композиция от следните признаци.

  • Нарушена чревна функционалност
  • гадене
  • Болка в корема
  • Подуване (раздуване на корема със или без болка)
  • Газове (метеоризъм)
  • Меки изпражнения или други промени в консистенцията и качеството на изпражненията
  • Гастроезофагеален рефлукс (по-рядко)

Хората, които нямат ензима, нужен за разграждането на фруктозата (тези с наследствена непоносимост), също могат да страдат от спомагателни признаци, включително повръщане, болки в корема, изпотяване и ниска кръвна захар (хипогликемия).

Допълнителни проблеми могат да включват слаб напредък (при деца), аномалии в съсирването на кръвта (проблеми с коагулацията), запек, повишен черен дроб, проблеми с бъбреците, унесеност и даже гърчове.

Диагностично проучване

Човек би си помислил, че непоносимостта към фруктоза ще бъде лесна за идентифициране, нали?

За страдание, както при доста чревни разстройства, тест в действителност съществува, само че за % от популацията той е или неоснователен, или незадоволително диагностичен.

Така че негативният тест не изключва нетърпимост, само че позитивният може да покаже на човек, че е по-вероятно да страда от нетърпимост към фруктоза.

Тестване за нетърпимост към фруктоза: дихателен тест

Тестовете могат да се създадат, като се види количеството водород (H2) и/или метан (CH4), което човек издишва след усвояване на въглехидрат, като фруктоза. H2 и CH4 обаче не се създават от хората, а от бактериите в храносмилателния тракт. След това те се издишват или освобождават като газове.

Дихателните проби обаче имат ограничавания, които замъгляват способността за вярно диагностициране на това заболяване. Ограниченията на дихателния тест включват променливи протоколи за тестване.

Използването на фруктоза като течна доза без други форми на захар, като глюкоза, както и след недояждане постоянно води до подправени позитивни резултати (свръхдиагностика).

Само тестването за H2, а не за други газове, може да докара до незадоволителна диагноза. И най-после, позитивен дихателен тест и клинични признаци, макар че човек би предположил причинно-следствена връзка (което значи, че позитивният тест и признаците демонстрират, че фруктозата ги предизвиква, не могат елементарно да бъдат потвърдени или възпроизведими в клинични проучвания).

Проучванията демонстрират, че хората, които не са съумели да произведат остатък от H2 или CH4 по време на теста, само че са посочили проблеми, като отичане на корема и коремна болежка, се смятат за позитивни.

Преди да се впуснете в изпитване на ограничаваща диета или друга здравна терапия, съществуването на някои доказателства, предполагащи това заболяване, може да ви помогне да определите идната си стъпка.

Комбинация от клинични признаци, равнище на дискомфорт, съмнение и резултати от тестове ще оказват помощ на вас и вашия доктор да диагностицирате или изключите нетърпимост към фруктоза.

Диета при фруктозна нетърпимост

Основното лечение на непоносимостта към фруктоза е ограничение на храните, които ядете.

Въпреки това, хората със съпътстващи болести, в това число анамнеза за хранително разстройство, може да не са претенденти за подобаваща елиминационна диета.

Ето за какво, преди да ограничите диетата си, говорете с доктор или регистриран диетолог, който да ви помогне да прегледате другите приложения и варианти за други възможности без фруктоза.

Определете своя предел. Някои хора може да не понасят никаква фруктоза, а в същото време други могат да ядат дребни количества без нездравословни резултати.

Елиминационна диета

И по този начин, вие сте диагностицирани с нетърпимост към фруктоза; сега какво? Диетата за елиминиране, като диета с ниско наличие на FODMAP, има научни доказателства в поддръжка на изследванията, наличието на фруктоза в храните и верните етапи на елиминиране и наново въвеждане.

FODMAP представляват естествено срещащите се въглехидрати в разнообразни храни. Тези захари постоянно се прибавят към храни като ароматизатори и подсладители, променяйки усета и продавайки артикули, даже в случай че резултатът може да не е здравословен.

От къде да стартира? Започнете с унищожаване на всички храни, съдържащи фруктоза, за 4-8 седмици. Този интервал разрешава на признаците да отзвучат напълно и дава време на здравите чревни бактерии да се заселят още веднъж. След това време постепенно въведете още веднъж храни с фруктоза и коригирайте размера на порцията, с цел да тествате равнището на търпимост.

Диетичните ограничавания при нетърпимост към фруктоза се отнасят до въглехидратите в диетата. Като цяло към момента можете да ядете протеин и мазнини безвредно, стига да нямате други медицински положения, които да изискват промени.

Вреден ли е царевичният сироп с високо наличие на фруктоза?

Отбелязва се, че изследванията през годините допускат, че фруктозата може да е една от главните аргументи за IBS. Това е по този начин, тъй като учените са съгласни, че тя играе роля в мастното чернодробно заболяване при алкохолиците, утежнява епидемията от затлъстяване и способства за образуването на зъбни болести.

Когато се приема в обилни количества, всеки човек може да развие малабсорбция или нетърпимост, даже когато не е благоразположен. Така че, да, царевичен сироп с високо наличие на фруктоза (HFCS) може да има негативни последствия за здравето.

Храни, съдържащи фруктоза

Примери за храни с остатък от фруктоза включват следното:

Плодове

  • Ябълки
  • Манго
  • Круши
  • череши

Зеленчуци

  • Аспержи
  • Броколи
  • Йерусалимски артишок

Подсладители

  • Светъл и мрачен сироп от агаве
  • HFCS
  • Пчелен мед

Диета с ниско наличие на FODMAP

Много хора са сюрпризирани какъв брой типа захари има и колко храни естествено съдържат една или повече от тези захари.

Смятаме, че всички плодове и зеленчуци са здравословни, нали? Бързият отговор е „ Да, могат да бъдат “.

Различните здравословни храни обаче съдържат естествени захари. Някои хора не могат вярно да разградят една или повече от тези захари, с цел да ги употребяват като сила или вярно да ги метаболизират.

FODMAPs е систематизиран термин, обхващащ едва усвоими захарни алкохоли и късоверижни въглехидрати (захари), от които фруктозата е една от тях. Диетата се отнася до пет категории въглехидрати, с които хората може да имат проблеми, тъй че в случай че сте загрижени за фруктозата, това е, върху което съсредоточавате напъните си за ограничение.

Други лекувания

Други лекувания, които сега се изследват за справяне с това положение, включват добавки, които включват ксилоза изомераза, ензим (непродуциран от хора), за който е известно, че трансформира фруктозата в глюкоза.

Трябва да се има поради, че съществуват минимални изследвания и са нужни повече, с цел да се дефинират както изгодите, по този начин и рисковете.

Заключение

Някои хора може да имат проблеми с преработката на избрани храни, а други имат проблеми с въглехидратите, по-специално фруктозата.

Правилната диагноза може да бъде сложна, само че се реализира посредством композиция от анамнеза, признаци, признаци и дихателен тест. Опитът за елиминиране може в допълнение да помогне да се дефинират храните, които се понасят и тези, които обострят признаците.

Хората без ензим за правилно разграждане на фруктоза (наследствена непоносимост) би трябвало да си забранят приема на фруктоза.

Чрез ограничение на приема на фруктоза или цялостното й унищожаване за известно време, до момента в който признаците изчезнат, човек може теоретично да дефинира източника на казуса и да заобикаля тези храни в бъдеще. Това би трябвало да сведе до най-малко болката, подуването и несъразмерното формиране на газове и да разреши естествен живот, даже и насмалко плодове и зеленчуци, които съдържат фруктоза.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР