Проучване на 5500 ученици на възраст между 14 и 16

...
Проучване на 5500 ученици на възраст между 14 и 16
Коментари Харесай

Религията на е най-важната причина за отхвърляне на еволюцията

Проучване на 5500 възпитаници на възраст сред 14 и 16 години изследва какви фактори ги карат да одобряват или отхвърлят еволюцията като пояснение за многообразието на живота. То е извършено в Бразилия и Италия, тъй че резултатите може да не са универсално използвани, само че въпреки всичко съумява да оспори концепцията, че скептицизмът към доказателствата за еволюционната доктрина е обвързван единствено и само с религиозните вярвания.

Статията, оповестена в PLOS ONE, не е подобаваща за идентифициране на безусловно всички фактори, които оформят отговорите на еволюцията, само че си слага за цел да се заеме с въпроса дали религията е преобладаващият.

„ Консервативните общества като Бразилия са склонни да са по-подозрителни към еволюционните хрумвания, препоръчани от Дарвин и включени в учебната стратегия “, споделя в изказване старшият създател професор Нелио Бицо от университета в Сао Пауло. „ Искахме да проучим по-задълбочено конфликта сред религията и еволюцията, тъй като е належащо да изследваме механизмите на еволюцията, с цел да разберем биоразнообразието и неговото запазване. Те са свързани. Учениците ще схванат по-добре следствията от локалното или световното изгубване на даден тип, да вземем за пример, в случай че са осведомени с понятия като „ общ генезис “, „ натурален асортимент “ и „ генезис на типовете “.

За да схванат какво движи антиеволюционните вярвания, Бицо и съавторите събират реакции към изказвания като „ Различните организми имат общ предходник “ и „ Формирането на нашата планета е станало преди към 4,5 милиарда години “.

И двете са признати от католическата черква от десетилетия, само че се смятат за разкол от доста от протестантските деноминации, които се разрастват бързо в Бразилия.

Следователно може да се чака, че главните разлики в отговорите ще отразяват към коя черква са свързани родителите на учениците, нали?

Всъщност обаче създателите откриват, че по множеството въпроси отговорите на бразилските католици са по-близки до тези на бразилските протестанти, в сравнение с до тези на италианските католици от другата страна на Атлантическия океан.

Странно, само че резултатите сред видимо сходни въпроси могат да бъдат доста разнообразни. Като цяло италианските възпитаници са доста повече за еволюцията от бразилските. Например, 85% поддържат изказванието, че „ хората са произлезли от примати “, спрямо 48% от бразилските възпитаници.

Все отново по-малко италиански възпитаници са съгласни, че „ човешкият тип е обитавал планетата Земя през последните 100 000 години “, в сравнение с бразилски, може би тъй като половината италиански католици са избрали да не дават отговор. Едно следващо изследване за какво този въпрос провокира толкоз разнообразни отговори може да се окаже доста разкриващо.

„ Нашето изследване не беше за това дали хората схващат еволюцията. То стъпи една крачка напред и проучва приемането на концепцията, което е належащо, с цел да се реализиране разбирането й. Ако не приемем, че би трябвало да помислим по дадена тематика, нашето схващане за нея неизбежно е подкопано “, споделя Бицо. „ Очевидно са нужни по-широки извадки, изключително в страни с повече религиозно многообразие. “

Но Бицо и съавторите считат, че работата им към този момент дава поучения за научното обучение. „ Много учебници явно считат само религията за най-съществен фактор, когато се занимаваме с еволюцията, което води до разбъркване на теорията на Дарвин с разказите в Битие “, споделя Бицо. „ Нашето изследване демонстрира, че това е неверно схващане. “

Тази работа опонира на някои предходни изследвания, извършени в Европа. Бицо приписва разликата частично на потреблението на двоични отговори, вместо да пита учениците какъв брой правилни съгласно тях са нещата по канара от 1 до 5. Кой метод е по-добър може да предстои на спор, само че той дава и различен мотив, с който е по-трудно да се спори: значимо е изследвания като това да бъдат анонимни. Предишните може да са били повлияни от това, че учениците са давали по-социално допустими отговори, а не същинските си отзиви, тъй като са се тормозили, че другите ще схванат какво са споделили.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР