Проучване доказва, че хората, които спят по-малко от 6 часа

...
Проучване доказва, че хората, които спят по-малко от 6 часа
Коментари Харесай

Който спи по-малко, боледува по-често – просто и доказано


Проучване потвърждава, че хората, които спят по-малко от 6 часа на нощ , са 4 пъти по застрашени от простудни болести, от хората, чийто сън е по-дълъг от 7 часа. Резултатите за следващ път потвърждават мощната роля на съня върху имунната ни система и фактът, че пълноценният сън е измежду най-мощните естествени имуностимулатори . Дори няколкодневни проблеми със съня може да влошат функционалностите на имунитета, само че когато недоспиването е хронично, последствията са неизбежни.

За определяне въздействието на съня върху имунната система и податливостта към вирусни инфекции учени наблюдават положението на близо 200 особено подбрани хора, разпределени в няколко групи, на база на моментното въздействие на разнообразни фактори, отслабващи имунната им система. Тези фактори включват бодърствуване , стрес , преклонна възраст , тютюнопушене .

След няколкоседмично следене на положението им и излагане на участниците на въздействието на вирусни частици, предизвикващи настинка, е открито, че най-податливи на разболяване са точно участниците, които страдат от бодърствуване.

Данните сочат, че въздействието на недоспиването върху имунната система е

в пъти по-силно от това на останалите проследявани фактори. Учените не могат да потвърдят дали в основата на имунния срив е самото недоспиване или подлежащи проблеми, които нарушавайки съня, по едно и също време въздействат и на имунитета. Ясно е обаче едно – подобряването на съня неизбежно усъвършенства защитните механизми на организма.

Свързани публикации.. Как да подобрим качеството на съня? 0 Хранене и сън - каква е връзката? 0 Как да подобрим съня си? 2

Тази специфичност се изяснява с редица положителни въздействия на съня. Той спомага освен за снемане на умората с физическо и психическо ободряване на организма. Сънят директно въздейства и на интензивността на имунната система. Установено е, че по време на сън по-голяма част от имунните съставни елементи , в това число Т-клетките на имунитета, се насочват към лимфните съдове, където подкрепят неутрализирането на попадналите там болестотворни микроорганизми. Този развой се случва

в по-късните етапи на съня, а хората, които спят по-малко, постоянно не доближават до тях. Това изяснява по-високата им неустойчивост на инфекциозни болести .

Данните от изследването са оповестени в журнала Sleep като част от огромна стратегия за по-подробно проучване ролята на съня върху общото здраве. Резултатите демонстрират, че хората, които постоянно си недоспиват, освен са по-податливи на простуда и грип, само че и по-бавно се възвръщат след боледуване.

Според учените хроничното недоспиване е значим фактор, който би трябвало да се има поради през есента, когато се подхващат ограничения за укрепване на имунната система . Хората, които страдат от бодърствуване, би трябвало да са доста по-стриктни в грижите за имунитета си и тези грижи би трябвало да се комбинират с такива за възстановяване качеството на съня. Успоредно със здравословното хранене и положителната физическа интензивност, те може да подсигурят по-спокоен есенно-зимен сезон.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР