Процесът срещу бившия израелски министър Гонен Сегев, обвинен в шпионаж

...
Процесът срещу бившия израелски министър Гонен Сегев, обвинен в шпионаж
Коментари Харесай

Започна процес срещу бивш израелски министър за шпионаж в полза на Иран

Процесът против някогашния израелски министър Гонен Сегев, упрекнат в шпионаж в интерес на Иран, стартира през днешния ден в Ерусалим, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Енергийният министър в интервала 1995-1996 година е упрекнат в шпионаж, колаборационизъм и даване на информация с желание да се заплаши държавната сигурност.

Една от главните точки на обвиняването е, че от 2012 година, по време на престоя си в Нигерия, Сегев е предоставял информация, позволяваща локализирането на обекти, употребени от израелските служби за сигурност, а също по този начин и имена на съответни чиновници. Само една част от обвинителния акт против някогашния министър бе разкрита от правосъдните органи, защото делото се гледа при закрити врата.

Според медиите близо 50 точки от обвинителния акт са непокътнати в загадка по съображения за сигурност. Те се отнасят за метода, по който Сегев е получил сведенията, които е дал на иранците и по отношение на задачите, които са му били възлагани.

Гонен Сегев бе задържан през май на летище " Бен Гурион ", а по-късно скрито арестуван, до момента в който службата за вътрешна сигурност Шин Бет не оповести задържането му на 18 юни.

Сегев се е срещал с иранските си контакти доста пъти в разнообразни страни и им е предавал информация в областта на сигурността и по отношение на енергийните запаси на Израел, разкри Шин Бет.

Избран за народен представител през 1992 година от листата на крайната десница, Гонен Сегев напусна партията си и гласоподава в интерес на споразуменията от Осло-2 през октомври 1995 година, което разреши на тогавашния министър председател Ицхак Рабин да прокара в Народното събрание тези съглашения, които трябваше да спомагат за основаването на палестинска страна.

Впоследствие Сегев бе назначен за министър на енергетиката и инфраструктурите. През 2003 година лекарят по обучение бе наказан условно на една година затвор по обвиняване в опита за подправяне на кредитна карта. Година по-късно бе наказан на 5 години затвор за трафик на екстази, напомня Франс прес. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР