Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се

...
Процесът по повишаване на лихвените проценти в страната ще се
Коментари Харесай

БНБ с важна прогноза! Предупреждението

Процесът по повишение на лихвените проценти в страната ще се форсира през идващите месеци, предвиждат от Българска народна банка в обичайното издание „ Банките в България “. От Централната банка предизвестяват, че има предпоставки за акумулиране на риск в салдото на банковата система.

Банковият бранш работи в изискванията на висока инфлация и забележителна неустановеност, написа в разбора на ръководство „ Банков контрол “ на Българска народна банка за последното тримесечие на предходната година.
-->
„ Краткосрочните опасности в икономическата среда бяха смекчени от следеното намаляване на усложненията във веригите за доставки, както и от динамичността на енергийните цени на интернационалните пазари, които се намалиха по отношение на равнищата, достигнати в предходните месеци “, разясняват от Българска народна банка.

От там предвиждат, че световният развой по повишаване на лихвените нива ще се усети по-сериозно у нас през идващите месеци.

„ Макар в непосреден проект бързото повишаване на кредитните размери да се отразява позитивно върху доходността на банковия бранш, продължителните интервали на висок кредитен напредък основават предпоставки за нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в салдото на банковата система “.

Това може да докара до утежняване на кредитния портфейл на банките. Като цяло те са доста ликвидни и добре капитализирани.

„ Независимо от това кредитните институции следва да ръководят ликвидността си в сходство с високата степен на неустановеност и вероятността от промени в размера и структурата на депозитите, подбудени от неподходящи промени във финансовото положение на предприятията и семействата “, пишат още от Българска народна банка, съобщи БНР.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР