Процесът на ваксиниране срещу COVID-19 трябва да се ускори сред

...
Процесът на ваксиниране срещу COVID-19 трябва да се ускори сред
Коментари Харесай

Цветослав Цачев: Първо да се ваксинират активно работещите

Процесът на имунизиране против COVID-19 би трябвало да се форсира измежду работещото население, с цел да се подкрепи възобновяване на стопанската система “, това сподели в предаването „ Хоризонт до обед” Цветослав Цачев, основен икономист на един от водещите капиталови медиатори у нас.
Според Цачев акциите на някои от фармацевтичните компании, производители на ваксина против ковид стопират да се повишават след първичните вести за новия вирус, само че сега на процедура се намираме в абсолютния връх на фондовите пазари:

„ Ако погледнем средата на предходната година, когато се заприказва за нуждата от бързо произвеждане на ваксини, тогава имаше избрани скокове в акциите на всички компании, произвеждащи и разработващи ваксини, след това се концентрираха единствено няколко водачи. Интересното е, че акциите на „ Пфайзер “ и „ АстраЗенека “ да вземем за пример са на равнищата от януари, може би единствено на „ Джонсън и Джонсън “ акциите са малко по-скъпи, в сравнение с преди една година, само че пък този бизнес не им е главният.

Те към момента не са показали ваксина за утвърждение пред регулаторните управляващи, само че пък при тях има два основни момента – че имунизацията им ще е по-евтина, 10 $ за доза ще коства и ще се слага еднократно и към този момент има поръчани от Европа -160 милиона дози и от Съединени американски щати – 100 милиона дози ", сподели още Цачев.

„ Компаниите, които станаха възторг на пазара – това са „ Модерна “ и „ Бионтех “ – дребни компании, които не бяха известни – при " Модерна " растежът е от 25 на 125 $, а " Бионтех " – от 25 на 100 $ за акция. Инвеститорите избират еднократното имунизиране ", счита специалистът.

Един от най-пострадалите бизнеси сега е туризмът дружно с прилежащите му бизнеси като ресторантьорство, хотелиерство и други, а те дават към 10% от работните места по света, добави Цачев.

„ И при тези бизнеси би трябвало да стартира имунизирането преди този момент за възрастните хора, с цел да се разсъни стопанската система. Надявам се имунизирането да се форсира “.

По думите на Цачев страната би трябвало и да подтиква преквалификацията на фрагментите в новите длъжности от стопанската система на бъдещето, а не да поддържа умиращи бизнеси.

Държавите вършат грешката да се опитат напълно да заместят потреблението, с цел да спасят бизнеса, а би трябвало да насочат напъните си единствено към насочените към бъдещето бизнес ниши:

„ Вместо хората да работят в празни молове, то те би трябвало да се насочат към превоз на артикули, по-лесно и бързо разпространяване на стоките ", разяснява икономистът Цветослав Цачев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР