Процесът на лустрация започва да работи по един естествен начин

...
Процесът на лустрация започва да работи по един естествен начин
Коментари Харесай

Екатерина Бончева: С разкриване на агентите на ДС процесът на лустрация започна да работи по естествен начин

Процесът на лустрация стартира да работи по един натурален метод с отварянето на досиетата на сътрудниците на комунистическите служби. Това сподели в ефира на Българска национална телевизия журналистката Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

По тематиката за лустрацията е имало не един и два законопроекта, само че не е имало политическа воля и цивилен напън, с цел да се случи това. Само предизборно се приказва да се направи лустрация на хората, които са свързани със службите, това беше употребявано като една политическа дъвка от десните политически обединения. Оказа се, че ние не сме Германия. И даже Комисията дълго време беше саботирана, акцентира тя.

Бончева изясни, че лустрацията действително не е присъда. Тя споделя на хората, обвързани със комунистическите служби, просто да слязат от тези позиции. Защото точно хората от службите при започване на прехода са диктували какво да се случва в страната. Процесът се контролира по време на комисията на Методи Андреев, само че тя просъщесвува доста малко време.

Сред рекордьорите тя уточни журналиста Велизар Енчев, който е кандидатствал за разнообразни позиции 21 пъти, 21 път е проверяван за съпричастност към Държавна сигурност и 21 е излизал като нейн сътрудник.

Журналистката разкри, че унищожаването на документи на комунистическите службите е имало и след 2000 година, само че огромното пречистване е било през 90-те години.Унищожавало се е, само че не всичко е унищожено. 14 100 документа към този момент са обществени в издадените от Комисията сборници. Това е комунистическият ъндърграунд – това съставляват досиетата. Има доста трагични ориси в тях. Там е целият жив живот, само че ние сме били на повърхността, ние не сме го живели. И на всички места има руската и съветската връзка. Всичко идва от опита и контрола на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и това стартира още по времето на съветниците, които идват пред 1945 у нас и са тук до края на 90-те години. През всички години ние сме били под този руски капак. Разсекретяването на тези документи в действителност стопират промиването на мозъците, в случай че несъмнено умееш да ги четеш вярно, акцентира Катя Бончева.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР