Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19,

...
Процентът на медиците, които искат да се ваксинират срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Проф. Балтов с важни указания за ваксините

„ Процентът на медиците, които желаят да се имунизират против COVID-19, се усилва. Първоначално хората не четяха задоволително, нямаха задоволително информация. Сега от РЗИ раздават брошури, в които в детайли е разказано какво съставлява имунизацията ”. Това съобщи шефът на „ Пирогов ” проф. Асен Балтов в студиото на „ Здравей, България " по Нова тв.  По думите му в „ Пирогов " медицинските лица, които желаят да се ваксинират, към този момент са над 1000. Според него е било доста значимо хората да схванат, че няма нищо ужасно и че няма да бъдат чипирани.

„ Очаква се до края на януари да има и втора ваксина у нас – тази на Moderna, а през февруари ще бъде публикувана и тази на AstraZeneca/Oxford. Така, хората ще могат да избират коя ваксина да си слагат ", разясни проф Балтов. По думите му втората огромна пратка у нас ще бъде с 60 000 ваксини или 30 000 дози.

„ Прекалено доста се наблягаше на предстоящите неприятни резултати от имунизацията, само че такива действително няма при имунизираните у нас. Първите ранни реакции се появяват до 24 часа. След това се изчакват 2 седмици, с цел да се види дали ще има проблем. Важно е да кажем, че първата доза не е задоволителна. Не би трябвало да се отпускаме и да считаме, че към този момент сме ваксинирани или безсмъртни. През интервала сред първата и втората доза би трябвало да се носят маски, да се съблюдава отдалеченост. Първоначалният имунитет се натрупва сред 7-ми и 14-и ден след имунизацията ”, изясни шефът на „ Пирогов ”. И добави, че в случай че се разболеем след първата доза, втората най-вероятно ще бъде отсрочена.

„ При тежките случаи, на които им е вливана кръвна плазма, би трябвало да се изчака 90 дни, с цел да може да бъде сложена ваксина. През първите месеци няма да има задоволително добър имунен отговор, тъй като организмът е отпаднал ", разяснява Балтов. Професорът бе безапелационен, че имунизациите у нас се съхраняват вярно, а за разхлабване на ограниченията е рано да приказваме.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР