Процедурни спорове по време на дебатите за размера на минималната

...
Процедурни спорове по време на дебатите за размера на минималната
Коментари Харесай

Наддаване за минимална пенсия скара депутатите и прекъсна заседанието им

Процедурни разногласия по време на дебатите за размера на минималната пенсия за следващата година доведоха до изостряне на напрежението в Народното събрание, крясъци " Червени отпадъци " и " Оставка " и спиране на съвещанието, на което депутатите трябваше да гласоподават дефинитивно Бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО) за 2020 година

Депутатите разглеждаха три оферти за размера на минималната пенсия за стаж и възраст - отхвърлените в бюджетната комисия оферти на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи за надлежно 300 лв. и 250 лв. от 1 януари, както и предлагането на ръководещите за минимална пенсия от 250 лв., само че от 1 юли 2020 година Предложеното нарастване е по-голямо от в началото заложения от ръководещите растеж от 6.7% до 234.13 лв. (сега минималната пенсия е 219. 43 лева.). Между двете четения на бюджета на ДОО самите ръководещи предложиха по-голям растеж в осъществяване на предизборната стратегия на " Обединени патриоти ". Прдизборно " дребният " съдружен сътрудник на ГЕРБ обещаваше минимална пенсия от 300 лв. в края на мандата, в случай че влезе в ръководството.

" Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, тъй като няма по какъв начин тези хора да карат на полусъединител ", обърна се Георги Гьоков от Българска социалистическа партия към ръководещите и ги предизвести, " По-силен от тв приемника по избори е хладилникът. " Въпросът за размера на минималната пенсия стана мотив за нападки и обиди сред партиите досегашни сътрудници в " Обединени патриоти ".

" Крайно време е " Обединени патриоти " да осъществим обещанието, което дадохме, с цел да влезем във властта - минимална пенсия от 300 лева Сега вършим бюджтет за към края на мандата. Съвсем разумно е ние от " Атака " да желаеме минималната пенсия да бъде 300 лева ", сподели Павел Шопов и съобщи, че " Атака " ще поддържа предлагането на Българска социалистическа партия за 300 лв. минимална пенсия от януари. Съпартиецът му Десислав Чуколов предложи за минималната пенсия да се гласоподава поименно и се обърна непосредствено към водача на НФСБ и досегашен вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов с въпрос по какъв начин ще гласоподава. " Айде, Валери, гласувай. Ще подкрепиш ли 300 лв. пенсия? Няма да мръдна от тука, до момента в който не подкрепите 300 лв. пенсия ", съобщи Чуколов. " Моля ви от на следващия ден да възбраните продажбата на алкохол в българския парламент ", репликира Юлиан Ангелов от " Обединени патриоти " /ВМРО.

Рамадан Аталай от Движение за права и свободи пък излезе с ексцентрична концепция - вместо оферти от Движението размер на минималната пенсия от 250 лв. от 1 януари, да се запише 500 лв.. " Мисля, че ще бъде в унисон с " патриотите " и всички тези популисти ", съобщи Аталай. Председателстващият Народно събрание Емил Христов (ГЕРБ) обаче не одобри това, обяснявайки, че процедурата не дава опция за сходни оферти. Аталай изясни,ч е не прави ново предложение, а желае подмяна на цифрата в текста.

" Колкото и да ни изясняват сътрудниците от дребния сътрудник на ГЕРБ, дублирам го, с цел да го знаете, а не да се пробвате да лъжете от парламентарната естрада, се стигна до 250 лв. предложение от министър-председателя. Обещанието за 300 лв. остава за идващ мандат ", съобщи Красимир Янков от Българска социалистическа партия и попита дали гласоподавателите ще гласоподават доверие на същите сътрудници за идващ мандат. Социалистите също желаеха поименно гласоподаване на точката за минималната пенсия. Георги Свиленски посочи, че " всички сме наясно, че 250 и 300 лв. са нищо, само че въпреки всичко е някакъв знак " и прикани депутатите да одобряват предлагането на Българска социалистическа партия за 300 лв. минимална пенсия, като по думите му може да се намерят нужните за задачата 500 млн. лв..

В последна сметка председателстващият Народното събрание подложи текстовете на гласоподаване и предлагането на Българска социалистическа партия бе признато. Когато се стигна до предлагането на Движение за права и свободи обаче започнаха разногласия за процедурата. Емил Христов предложи за гласоподаване заложеното в проектобюджета предложение на Движение за права и свободи предложение за 250 лв. миимална пенсия. След изразеното неодобрение Христов отговори, че процедурните въпроси ще бъдат обяснявани с правилника на Народното събрание след гласуването на текстовете.

Депутати от Българска социалистическа партия обаче напуснаха местата си и се качиха на парламентарната естрада. Последваха ги и народни представители от офанзива. " Защо те е боязън? ", обърна се Георги Свиленски от Българска социалистическа партия към председателстващия съвещанието и съобщи, че процедурата е към този момент опорочена. В паниката Емил Христов на няколко пъти прикани за успокоение, а хората на Волен Сидеров и депутати от Българска социалистическа партия започнаха да скандират " Оставка ". На това представители на ръководещото болшинство дадоха отговор с крясъци " Червени отпадъци ". " Ще санкционира някой " отговори на това Емил Христов и приключи съвещанието. Депутатите ще рподължат с разглеждането на бюджета на ДОО на следващия ден.

Единствено самоосигуряващите се ще заплащат по-високи вноски следващата година

Самоосигуряващите се ще бъдат единствените, чиито разноски за осигуровки следващата година ще се усилят сензитивно, откакто ръководещите дадоха обратно и сведоха осигуровките на земеделските производители до напълно малко над миналогодишните равнища. Народното събрание през днешния ден одобри Бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година в размер на 12.4 милиарда лева с гласовете на 106 депутати и 86 " срещу ". Документът бе признат на фона на рецензии от опозицията, че той не подготвя към промени и не дава опция за никакви промени и политики, разнообразни от досегашните.

При окончателното разглеждане на Бюджета на ДОО за 2020 година ръководещите гласоподаваха увеличение на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се от 560 на 610 лв.. За земеделските производители и тютюнопроизводителите минималният застрахователен приход от следващата година става 420 лв., при настоящи 400 лева Първоначално беше заложено земеделците и тютюнопроизводителите да се обезпечават на най-малко 610 лв. от следващата година, т.е. да има равнене с размера на минималната работна заплата. Между двете четения обаче от ГЕРБ предложиха нарастването да е доста по-малко. Текстовете през днешния ден минаха съвсем без диспути в пленарна зала, само с укор от левицата, че не са направени планове по какъв начин това нарастване ще се отрази върху производителите.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия беше по-настървена във връзка с оптималния застрахователен приход, който остана 3000 лева ., откакто от 1 юли беше вдигнат до това равнище от 2600 лева Левицата искаше той да бъде повишен на 3900 лв. с претекста, че богатите се облагодетелствали за сметка на бедните, само че това беше отхвърлено.

Без смяна депутатите оставиха интервала на погашение на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на компенсацията за развъждане на дете от 1- до 2-годишна възраст - 380 лв.. От Българска социалистическа партия упорстваха компенсацията да се усили на 650 лв. с претекста, че то е обновено единствено един път за последните 5 години (през 2017 г.) и е редно да дава отговор на минималната работна заплата. Предложението беше отхвърлено.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР