Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1-ви

...
Процедурите по въвеждане в експлоатация на интерконектора Гърция-България на 1-ви
Коментари Харесай

Процедурите по пускане на интерконектора на 1 октомври са по график, съобщи Ай Си Джи Би - Икономика

Процедурите по въвеждане в употреба на интерконектора Гърция-България на 1-ви октомври напредват по график, оповестиха от плановата компания " Ай Си Джи Би " (ICGB), представени от Българска телеграфна агенция. Изпълнението на плана е във заключителен стадий на реализация и в двете страни текат редом административни процедури за издаване на съответните лицензи за употреба и право на прилагане.

Целият 31-километров сектор от интерконектора на гръцка територия беше одитиран в продължение на два дни (8-9 септември) от представители на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката (Дирекция " Въглеводороди - Отдел " Инсталации " ) и управлението на самостоятелния метафоричен оператор ICGB. Одитът е част от процедурата по издаване на позволение за употреба на сектора от газопровода на територията на Република Гърция. Делегацията инспектира в детайли газоизмервателната станция край Комотини, крановия възел на гръцка територия и точките за свързване с Трансадриатическия газопровод и " ДЕСФА " (DESFA), в това число цялата линейна част на интерконектора в Гърция.

" Цялата процедура се състои както от инспекции на място, по този начин и от подробен обзор на редица документи. Това се прави, с цел да се подсигурява, че осъществените работи дават отговор на всички условия за безвредна употреба на цялата инфраструктура за транспорт на природен газ. Обратната връзка, която получаваме на място сега, е позитивна и се надяваме, че това ще докара до навременното издаване на нужното позволение за употреба за Гърция ", означиха изпълнителните шефове на " Ай Си Джи Би " Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

Двамата подчертаха както националното, по този начин и интернационалното значение на началото на комерсиална употреба на интерконектора на 1 октомври.

" Говорим за газопровод, който отваря напълно нов, сигурен маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ освен за двете страни, които развиват плана, само че и за по-широкия район на Югоизточна Европа, с опция за транспорт на природен газ и до Украйна и Молдова. Всички старания остават ориентирани към довеждане докрай на оставащите второстепенни действия по контракта за строителство и нужните административни процедури в Гърция и България, с цел да се реализира поставеният краен период ", означиха Георгиева и Сатлас.

Паралелно с одитите от гръцка страна, " Ай Си Джи Би " продължава да си сътрудничи интензивно с всички съответни български институции за издаване на Акт 16 и Разрешително за прилагане, нужни за оперативната активност на българска територия според националното законодателство, се показва още в известието.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР