Процедурата за одобрение на АЕЦ „Белене“ от страна на Европейската

...
Процедурата за одобрение на АЕЦ „Белене“ от страна на Европейската
Коментари Харесай

Петкова: Одобрение на ЕК за АЕЦ Белене би отнело само няколко месеца

Процедурата за утвърждение на АЕЦ „ Белене “ от страна на Европейската комисия би лишила месеци, а не години. Това няма да забави плана, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.
Повод за коментара ѝ е вчерашната позиция на " Демократична България ", в която се твърди, че съгласно Европейска комисия рестартът на АЕЦ " Белене " съставлява нов план и ще би трябвало да бъде направено ново мнение за неговото сходство с разпоредбите на Европейски Съюз.
По думите на Петкова преди да се стигне до искане за нова нотификация, първо би трябвало да се разбере дали ще бъде определен вложител за плана и дали ще се строи централата.
„ Ние би трябвало да проведем процедурата за избор на стратегически вложител, да забележим дали ще има интерес към плана и в случай че се стигне до основаване на компания, до опция за реализация на плана, то тогава тези вложители, които са в сдружението, би трябвало да подадат информация до Европейската комисия, че са настъпили промени в капиталовия план “, изясни Петкова и сподели, че по-късно Комисията ще направи своите разбори и инспекции. А самият план е същият като технология.
Петкова още веднъж повтори, че АЕЦ " Белене " би трябвало да бъде осъществена на пазарен принцип. " Това, с което българската страна ще взе участие, е апорт на активите, които притежаваме по отношение на този план. За наливане на пари не става дума. Може би до края на годината ще завърши оценката на активите “, акцентира тя.

Теменужка Петкова изясни също, че страната ни може да получи 1 милиард и 92 милиона $ по контракта за пренос с Русия, в случай че след стартирането на „ Турски поток “ преносът не става през страната ни.
Разработва се идея за газоразпределителен център на територията на България, дружно с Европейска комисия, изясни министър Петкова. Тя посочи, че концепцията включва нуждата от създаване на инфраструктура, която да даде опция за доставка на природен газ от разнообразни източници. Съдържа се и идея за реализация на борса за търговия с газ.
„ За да бъдем безусловно сигурни в това, което има намерение да направи „ Газпром “, ние би трябвало да получим публична информация от тяхна страна. Ние сме подготвени за реализацията на подобен план “ , разяснява енергийният министър.
И уточни какви са изгодите: „ Печелим това, че ще България ще резервира стратегическото си място на газовата карта на Европа, тъй като може би по-добре е да си зададем въпроса какво губим. Как ще разработим концепцията за хъба, в случай че през територията на България не минават потоци природен газ? Ние разполагаме с доста добре развита газопреносна инфраструктура. 80 % от компресорните станции в района се намират на наша територия. Какво ще се случи с тази инфраструктурна - все едно ли е на българския поданик, все едно ли е на нас като страна, че тази инфраструктура на процедура ще остане неизползваема и всички тези средства, които ние сме вложили през годините, просто ще останат на вятъра и на вятъра?”.
За да се види дали има стопански интерес от построяването на такава инфраструктура, е планувано да се направи пазарен тест. „ Булгартрансгаз “ ще организира този тест може би при започване на декември и ще се види действителният интерес, изясни министър Петкова.
По думите ѝ, в случай че излезе, че планът е неефикасен, той няма по какъв начин да се осъществя. Тя е безапелационна, че доста по-неефективно е обаче през тръбите да не минава газ.
„ Трябва да е ясно едно - няма по какъв начин да бъде подписан различен контракт или няма по какъв начин да бъдат подхванати други дейности, преди ние да имаме гаранция, че ще бъде запазен потенциал по отношение на новия план. Това значи, че би трябвало да бъдат подхванати дейности за преструктуриране на този контракт, на настоящия контракт, при изискване, че бъде запазен потенциал за идващите 15-20 години “.
Сделка може да има, когато се водят договаряния, а такива още не са стартирали, сподели Теменужка Петкова и добави, че към момента не е получено публично съобщение от страна на „ Газпром “.
„ Това са сега вероятни сюжети, за които ние приказваме и които и сътрудниците от „ Булгартрангаз “ са анализирали, и ние тук - в Министерството на енергетиката вършим един доста сериозен разбор на приходите, които бихме могли да осъществяваме по контракта, който е съществуващия до 2030 година Първоначалният разбор демонстрира, че индикативната облага до 2030 година, която бихме могли да осъществяваме по този контракт, в случай, че по тръбите не минава природен газ, е към милиард и 92 милиона. Това, което демонстрира напълно първичният ни разбор е, в случай че подобен един план бъде осъществен при всичките условия, при всички условия на европейското законодателство - след осъществяване на пазарните проби, след запазване на потенциал, след подаване на обвързващи предложения, демонстрира, че от 2020-а до 2040 година индикативната облага е над 4,358 милиарда “, сподели още Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР