Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене“ не

...
Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене“ не
Коментари Харесай

Коронавирусът бави АЕЦ Белене

Процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ не е спирана, само че изборът му сигурно ще се забави поради обстановката с пандемията от ковид. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова по  време на парламентарния надзор. Тя добави, че сега сме на стадий на подписване на съглашение за конфиденциалност - задължително изискване, с цел да могат фирмите да получат осведомителният меморандум за плана, който съдържа цялата базова информация.

Според проекта от преди пандемията огромните евентуални вложители в АЕЦ „ Белене “ трябваше през месец май 2020 година да подадат обвързващи предложения за по-нататъшното присъединяване в процедурата. Това обаче не се случи поради коронакризата, а страните, които трябваше да изпратят потвържденията, са измежду най-засегнатите от Covid-19. „ Знаете, тези вложители са от Русия, Китай, Южна Корея, Съединени американски щати, Франция - това са все страни, които както нас имаха и не престават да имат ограничаващи ограничения във връзка с пътешестване ”, обясни през днешния ден Петкова.

За да задвижи още веднъж процедурата би трябвало специалистите от петте компании да имат достъп до осведомителната зала за плана. " Това са няколко компютри в обособени стаи в НЕК, в които се съдържа цялата информация за плана ", сподели още Теменужка Петкова. По думите ѝ в границите на идващите дни следва телеконферентен диалог с всичките пет участника, които са включени в късата листа, като задачата на този диалог ще бъде да се осведомят едни други за епидемиологичната конюнктура. За да продължи процесът по желание на стратегически вложител представители на фирмите би трябвало да могат да дойдат на място в България, което сигурно забавя най-малко с месец реализацията на плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР