Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стига до финала и

...
Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стига до финала и
Коментари Харесай

Републиканци се готвят да предадат Тръмп

Процедурата по импийчмънт на Доналд Тръмп стига до финала и в този финален акт на американската политическа трагикомедия главното оръжие е сложено на сцената. С него ще се опитат да лишат президента на Съединени американски щати от поста му и, евентуално, от свободата му - измяната.

Първите предатели измежду републиканските сенатори към този момент откриха картите си, като получиха общото утвърждение на американските медии, написа РИА Новости. „ Предателите “ към момента явно не са задоволителни за сполучливото събаряне на президента и би трябвало да се означи, че всеобщото изменничество на републиканските сенатори не е най-вероятният сюжет, само че американската политика от време на време демонстрира невероятна непредсказуемост, изключително след шокиращата победа на Тръмп през 2016 година.

Какво тъкмо се случва в Сената? Процесът на импийчмънт в Сената на Съединени американски щати наподобява на същински развой, при който сенаторите играят ролята на правосъдни заседатели, екипът от конгресмени (от долната камара на Конгреса, която към този момент гласоподава за импийчмънт) играят ролята на прокурори, а президентът е защитаван от специфична група юристи. Американската конституция разказва процеса на импийчмънт в много необятни термини и всякога, когато Сенатът е изправен пред нуждата да обмисли отстраняването на президента, болшинството в Сената създава набор от процедурни правила, посредством които процесът минава. След това тези правила се одобряват с общ избор на сенаторите.

Първият стадий от измяната против президента към този момент на процедура е осъществен… Белият дом се опита да накара Сената неотложно да гласоподава импийчмънт, т.е. да разгласи обвиняванията за недоказани, което незабавно и изцяло щеше да оправдае Доналд Тръмп без дълъг спор и чуване на свидетелски показания. Но вместо да организира блиц процедура и неотложно гласоподаване, управлението на републиканската секта в Сената реши въпреки всичко да провежда повсеместен „ развой “, като по този метод отвори благоприятни условия за нови изменничества.

Пикантен темперамент на сегашната обстановка дава опцията президентът към този момент да бъде предаден два пъти. „ Уолстрийт Джърнъл “, базирайки се на източници в Белия дом, оповестява, че убийството на иранския военачалник Касел Солеймани, което сложи Съединени американски щати и Иран на ръба на гореща война, в действителност съставлява един тип „ политически рушвет “, който Тръмп дава на републиканските сенатори в подмяна на поддръжка против импийчмънт. Солеймани е мъртъв, само че импийчмънтът към този момент се движи съгласно неподходящия за президента сюжет. Ако информацията на вестника е вярна, това значи, че републиканските сенатори, които са получили от Тръмп мечтаното принуждение против Иран, не са могли или не са желали да „ задушат “ импийчмънта още в самото начало на процедурата в Сената.

Фазата на импийчмънта в Сената стартира във вторник, а "прокурорите на Конгреса " към този момент са внесли формалното си обвиняване. "Президентът Доналд Дж. Тръмп употребява публични пълномощия, с цел да окаже напън върху задгранично държавно управление да се намеси в изборите в Съединени американски щати за персоналните си политически облаги. По-късно той се опита да скрие този проект, като спре Конгреса да проверява нарушаванията ", се споделя в документа.

Показателно е, че звездният екип от юристи, защитаващи Тръмп в Сената, изготви формален отговор на това обвиняване в извънредно нападателен жанр. Те не се пробва толкоз да оправдаят президента, а да потвърдят, че самите демократични прокурори са превратаджии, които имат намерение да узурпират властта в Съединените щати, като я лишават от американския народ и законно определения президент.

"Импийчмънтът, стартиран от демократите в Камарата на представителите, е рискова офанзива против правото на американския народ… Това е отявлен и противозаконен опит за отменяне на резултатите от изборите през 2016 година и интервенция в изборите през 2020 година, които са след няколко месеца ", написаха юристите на Тръмп в своето правно мнение.

Съдейки по изчисленията на американските медии и изказванията на самите сенатори, салдото на силите сега към момента е в интерес на Доналд Тръмп. За сполучливото премахване съперниците на президента се нуждаят от две трети от гласовете на присъстващите сенатори, а републиканците към този момент имат болшинство в Сената - 53 от 100.

Проблемът на президента е, както написа английският „ Дейли Телеграф “, че към този момент четирима от републиканските сенатори в действителност са на страната на „ прокуратурата “ и са подготвени да гласоподават за повсеместен развой, както и за приканване в Сената даже на тези очевидци на демократите, които не са били изслушани в Конгреса, в това число да вземем за пример някогашния консултант на Тръмп по националната сигурност Джон Болтън. Като се има поради, че Болтън беше изпъден от Белия дом след всеизвестен скандал и не харесва доста Тръмп, този нов очевидец може да стане извънредно спорен за президента.

Процесуалните правила се дефинират с нормално болшинство, което значи, че даже демократите и техните съдружници измежду републиканците да нямат задоволително гласове, с цел да отстранят президента от поста, те обаче може да са задоволителни, с цел да управляват напълно самия ход на импийчмънта, в това число блокиране на очевидци, които биха помогнали на Тръмп да завоюва политически точки. Например по този метод апелът да желаят показанията на татко и наследник Джо и Хънтър Байдън (които бяха забъркани в корупционен скандал в Украйна), както и украинския политически пълководец Александра Чалупа, която събира украински „ тиня “ в екипа на Тръмп по разпореждане на Демократическата партия за предизборната акция през 2016 година.

Ще бъде ли всичко това огромна победа за демократите? Едва ли. В най-лошия случай, даже в случай че формалното приканване на очевидци в Сената е блокирано, физически е невероятно да бъдат спрени юристите на Тръмп в Сената, а телевизионното лъчение на самия „ сенатски съд “ ще им обезпечи оптималната публика, която да може да опише съвсем цялата история на корупционните схеми. Освен това този тип компрометиращи доказателства (само за импийчмънт или други сходни форсмажорни ситуации) екипът на Тръмп означи повече от задоволително.

Съдейки по обстоятелството, че съпътстващите материали за „ сенатския съд “, формирани от предан комитет за разузнаване на Тръмп, към този момент съдържат цели видеоклипове по отношение на корупционните връзки на администрацията на Обама, Демократическата партия и киевските политици. Може да се чака, че сходни материали ще бъдат показани на по-широка телевизионна публика с ужасяващи последствия.

Независимо от резултата от гласуването по процедурни въпроси и броя на предателите измежду републиканските сенатори, най-важният фактор в политическото уравнение на импийчмънта остава, че процесът е неизвестен измежду елементарните американски гласоподаватели. С други думи създателите на концепцията не можаха да убедят елементарните републиканци, че Тръмп в действителност е направил някакво закононарушение.

Адвокатите на Тръмп към този момент на процедура оповестиха импийчмънта за опит за завладяване на властта и в случай че се опитат да го прекратят, последният коз на американския президент ще бъде гражданската война, за която той към този момент загатна в Туитър на по-ранен стадий от политическия спор в Съединени американски щати.

Най-вероятно точно този риск ще спре групата републикански сенатори, които прикрито желаят да се отърват от неуместния президент. Дори те на процедура не желаят да видят Съединени американски щати в огъня на същински спор за власт, в който почти равни елементи от американското общество ще се борят за власт посредством намерено принуждение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР