Противовъздушната система Iris-T, която Германия предостави на Украйна за защита

...
Противовъздушната система Iris-T, която Германия предостави на Украйна за защита
Коментари Харесай

Германската система Iris-T, която върши чудеса в Украйна

Противовъздушната система Iris-T, която Германия даде на Украйна за отбрана на украинските градове и цивилното население в тях, се оправя чудесно, пишат редица немски медии.

По информация на Diehl Defence, немската компания производителка на тези установки, дотук те са отблъснали сполучливо над 100 набези от въздуха, в това число с крилати ракети и дронове. Германската социална телевизия ZDF цитира Харалд Бушек от управлението на компанията, който споделя, че украинските военни им съобщават за съвсем 100 процентова успеваемост на отбранителната система.

Ефективна против ракети и дронове

И други немски медии показват, че Iris-T се потвърждава като доста ефикасна в Украйна. Една от двете предоставени на Украйна системи обезпечава в Киев отбрана на популацията и сериозната инфраструктура от съветските крилати ракети " Калибър " и иранските дронове " Шахед ", осведоми АРД.

От немска позиция тази система може да се окаже основна за европейската система за противовъздушна защита. В момента с нея се организират проби и в Балтийско море, прибавя немската социална телевизия. Инициативата European Sky Shield беше оповестена от немския канцлер Олаф Шолц преди една година в Прага, напомня АРД.

Iris-T прави чудеса в Украйна, написа " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ".Снимка: Diehl Defence

Защитен капак над градовете

Германия е предоставила дотук на Украйна две системи Iris-T. " Много скоро " следва доставката на трети комплекс, а по-късно и на още четири, удостоверява Бушек пред АРД. Медията цитира и началника на военновъздушните сили на Германия Инго Герхарц, който споделя, че тази система " всекидневно избавя човешки животи "  в Украйна.

Според производителя системата за противовъздушна защита Iris-T SLM обезпечава отбрана против офанзиви от самолети, хеликоптери, крилати ракети и балистични ракети с дребен обхват. Тя може да прихваща цели на височина до 20 километра и разстояние до 40 километра. Друго от преимуществата е това, че отбранителният комплекс може да поразява по едно и също време голям брой цели. Така да вземем за пример напролет на тази година Iris-T се е справила сполучливо с съветско нахлуване против Киев с 13 дрона, всички от които са били изумени, показва АРД. По този мотив вестник " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "  пише, че това оръжие " прави чудеса "  в Украйна. 

Образно казано, над района в обсега на Iris-T се разпъва самобитен предпазен капак. Една такава система е задоволителна за отбраната на приблизително огромен град от порядъка на Нюрнберг или Хановер, написа на собствен ред ZDF.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР