Противопоставяме се на всякакви опити – и от Изток, и

...
Противопоставяме се на всякакви опити – и от Изток, и
Коментари Харесай

Йотова: Историята не трябва да се употребява за политически лозунги

Противопоставяме се на всевъзможни опити – и от Изток, и от Запад, да се трансформира историята ни. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова по време на проведения от нея Международен конгрес за кирилицата " … И ний сме дали нещо на света ".

Илияна Йотова акцентира, че президентската институция отдава самопризнание към научните открития на българските учени и упорството им в търсене на истината за богатата българска просвета. " Недопустимо е през днешния ден историята да се трансформира, преиначава, обслужвайки геополитически ползи ", съобщи тя.

От почитание към историята и нашите герои от предишното, няма да загатвам имената на създателите на неистини, добави Йотова. Тя е безапелационна, че историята не би трябвало да се използва за политически лозунги, както и че е доста значимо научните открития и достижения да доближават до по-голяма публика.

Вицепрезидентът означи, че е рискова наклонността българският език да се измества от обстоятелства, които нямат нищо общо с науката. По думите ѝ кирилицата е емблема на православието, също така тя потвърждава нашия принос и в Европа, и в Северна Азия. Новата славянска цивилизация намира своя подем в Средновековието, само че също по този начин бележи възходи в идващите епохи, сподели Йотова.

Вицепрезидентът съобщи още, че светът се е нагледал на експанзия и в историята, а, за жалост, и в наши дни. Няма отминалост за дълга ни към културното завещание на всички нас, славянските нации, сподели Йотова, като акцентира, че сме дали букви и книжовност на Европа преди повече от 12 века.

Вицепрезидентът уточни, че във форума следва да бъдат прегледани вероятностите пред кирилицата в новата цифрова епоха. " Това е конгрес за разговор, за полемики и нови планове ", изясни Йотова и добави, че упоритостта е форумът да се организира на всеки две години.

Не можем да приказваме за кирилицата без да почетем приноса на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници, съобщи във видео послание президентът Румен Радев. По думите му, с помощта на покълналата в Преслав и Охрид старобългарската книжнина, България се трансформира във втори център на цивилизацията след Византия.

" Превърнала се в най-ценен наш подарък към човешката цивилизация, кирилицата построява мостове ", означи президентът и добави, че тя продължава да служи на десетки народности по света. Той е безапелационен, че кирилицата има своето несъмнено бъдеще в световния свят.

Епископ Поликарп насочи одобрение от името на българския патриарх и софийски митрополит Неофит и съобщи, че изцяло поддържат начинания от подобен сан.
" Днес все по-често ставаме очевидци на преднамерено загърбване на кирилицата и потребление на латиницата ", сподели свещеник Поликарп. Той акцентира, че през днешния ден се нуждаем от пазители на делото на светите братя Кирил и Методий, както и на техните възпитаници, а също и да помним, че ние сме наследници на почтени предшественици.
Министърът на културата Велислав Минеков означи, че през 2022 година честваме 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 от написването на " История славянобългарска ".

Разглеждам актуалното събитие като продължение на българската конференция за българския език. Минеков заяви, че надълбоко има вяра в българския талант, а Министерството на културата поддържа одобряването на българските език и просвета по света. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР