Противогрипни ваксини в аптечната мрежа няма вече два дни, съобщи

...
Противогрипни ваксини в аптечната мрежа няма вече два дни, съобщи
Коментари Харесай

Липсват противогрипни ваксини в аптеките

Противогрипни ваксини в аптечната мрежа няма към този момент два дни, заяви пред БНР Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Свършиха доста бързо. Само единият от производителите внесе в началото. Очаква се до 10 дни и вторият от производителите на противогрипната ваксина да внесе от втория тип ваксина и ще има за известно време. Но хората би трябвало да побързат да си закупят, тъй като отново ще се изчерпят бързо. Ще дойдат 140 хиляди за свободно ползване. От началото на септември бяха доставени 88 хиляди дози. Това е по този начин тъй като всяка година се внасят количества, като от миналата като ползване, въпреки че една година авансово се декларира, процесът на произвеждане на имунизациите е муден и комплициран, и не може да се надвишават количествата ", разясни Костов.

340 хиляди противогрипни ваксини са планувани да бъдат доставени за България тази есен.

„ Обикновено това количество е задоволително за нашата страна, даже от време на време се изхвърлят. Защото те не могат да се пазят за последваща година. Сега с количествата от 180 хиляди - в тези 340 хиляди - планувани за слагане на възрастните хора, са доста като брой, само че пък за момента се оказват незадоволителни, поради търсенето на ваксини в обстановката на пандемия ", посочи Николай Костов.

Не може да се внесат повече от плануваните френски и холандски ваксини, стана ясно от изявлението му.

„ Няма повишение на цените им, тъй като те имат пределни цени и не може случайно да се подвигат. Цените в този момент към 22 лв. – имунизациите към този момент са четиривалентни, по тази причина и цената е по-висока от преди години “.

По думите на Костов няма свръхпроизводство в международен мащаб на противогрипни ваксини болести пандемията.

„ Сега поради страха от ковид доста компании купуват повече противогрипни ваксини за чиновниците си “.

Костов изясни, че няма дефицит в аптечната мрежа на витамини, хранителни добавки, както и на защитни средства.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР