Против главния прокурор гласуваха само двете “присъдружни” съдийки на Лозан

...
Против главния прокурор гласуваха само двете “присъдружни” съдийки на Лозан
Коментари Харесай

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши: 16 на 2 гласа за Иван Гешев 

Против основния прокурор гласоподаваха единствено двете “присъдружни” съдийки на Лозан Панов
Няма доказателства за нарушавания

Няма никакви доказателства основният прокурор Иван Гешев да е направил нарушавания. Това реши Пленумът на Висшия правосъден съвет (ВСС) и със смазващо болшинство с 16 гласа отхвърли настояванията на служебния правосъден министър Янаки Стоилов и на постоянния, само че в оставка Надежда Йорданов за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор.

Общо 13-те министерски “основания”, част от които писани персонално Бойко Рашков, а друга част събрани от вестникарски отрязъци и разпечатки от уеб сайтове, бяха подкрепени единствено от два гласа - на съдийките Атанаска Дишева и Олга Керелска, наричани от години “двете присъдружни дами” на някогашния началник на Върховен касационен съд Лозан Панов.

В гласуването участваха 18 от членовете на Висш съдебен съвет. Отсъстваха трима - шефът на Върховния касационен съд Галина Захарова, Цветинка Пашкунова и Гергана Мутафова. Заседанието продължи над 13 часа и завърши в 23 часа в четвъртък. То надмина 10-часовия връх, подложен през 2019 година при избора на Гешев за основен прокурор.

“Нито един прокурор не би си разрешил да внесе обвинителен акт с такива данни като употребяваните от двамата министри”, безапелационен бе членът на Висш съдебен съвет Георги Кузманов.

Провалът на Йорданова, която поддържаше и настояването на Стоилов от предишното лято, беше предстоящ, защото е невероятно адвокати да бъдат убеждавани с догатки и политически речи.

По време на разискванията Гешев съобщи:
Прокуратурата прави всичко допустимо против войната по пътищата
По време на дебатите в Пленума на Висшия правосъден съвет основният прокурор Иван Гешев връчи на министъра на правораздаването в оставка Надежда Йорданова експертните оферти на прокуратурата за промени в наказателното законодателство, свързани с налагане на наказания на пияни и дрогирани водачи.

Повод за това стана едно от 9-те “основания” в настояването на Йорданова Гешев да бъде отхвърлен поради издадени от него методически инструкции за възстановяване на организацията на работа. Това стана през 2020 година след злополуката, при която почина журналистът Милен Цветков. С тях на прокурорите се предлага да преценят по кое време да подхващат дейности с искане до съда за лишаване в интерес на страната на МПС от водачи, направили закононарушения по превоза след приложимост на алкохол и наркотични субстанции.

“Прокуратурата и аз сме създали всички допустимо да се борим с тази война по пътищата. И по тази причина госпожа Йорданова ми желае отстраняването. Тъжно. Срам ме е, че българската страна в лицето на разнообразни управляващи не е решила този проблем, сподели Гешев по време на разискванията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР