Протестна готовност обявиха работещите в Националния институт по метеорология и

...
Протестна готовност обявиха работещите в Националния институт по метеорология и
Коментари Харесай

НИМХ прогнози не пуска, излиза на протест: Нямаме диалог с властта!

Протестна подготвеност оповестиха работещите в Националния институт по метеорология и хидрология. Причината е готвена смяна в статута на метеорологичната работа и нейното финансиране. Протестът е против преместването на службата от Министерството на образованието към Министерството на околната среда и водите.

На уебстраницата на института в сряда беше изписано известието: " В протестна подготвеност ", а през днешния ден към този момент стои надписът: " Национален институт по метеорология и хидрология митинг ".

" Прогнозите са спрени за обществеността от през вчерашния ден, както и за медиите. Смисълът (на протеста) е в това, че през днешния ден ще се гласоподава в пленарната зала смяната в Закона за водите. Моментът, в който бъде призната - митингът ни става неправилен, по тази причина взехме решение, че това е моментът, в който протестираме, по-късно ще решаваме какво да вършим ", обясни пред bTV синоптикът Анастасия Кирилова.

По думите й повода за недоволството на метеоролозите е, че " това пренасяне се прави извънредно бързо, без да е в съгласие и разисквано с нас ".

Другата причина за паника е планувани промени в правилника на Национален институт по метеорология и хидрология и назначение на " шеф, без да е препоръчан от научния съвет на института ".

" Няма разговор с институциите. С министъра на образованието не е извършена нито една среща макар многочислените оферти от страната на учените от Национален институт по метеорология и хидрология. С екоминистъра е извършена една среща. Диалогът се води през медиите, не потребен, всички оферти на Национален институт по метеорология и хидрология ", настоя Кирилова.

Тя обаче добави, че няма да бъдат спрени прогнозите за времето за държавните институции, с цел да не бъде наранена националната сигурност.

" Мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е в МОН, тъй като това е научна организация ", заключи Анастасия Кирилова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР