Протестите в Иран продължават повече от два месеца. Властите залагат

...
Протестите в Иран продължават повече от два месеца. Властите залагат
Коментари Харесай

Протестите в Иран продължават. Идва ли краят на Ислямската република?


Протестите в Иран не престават повече от два месеца. Властите залагат на принуждение и репресии, само че те явно не плашат недоволните. Ще успее ли режимът да се избави?

Два месеца след гибелта на Джина Махса Амини обстановката в  остава несигурна. Трудно е да се каже с решителност дали митингите към този момент са предизвикали пукнатини в режима или той остава относително постоянен.

Забележителна е продължителността на демонстрациите. И то въпреки че военачалник Хосейн Салами, който командва Революционната армия, преди три седмици изиска незабавния им край. Изглежда част от младите иранци и желаят да пренесат на улицата потиснатия яд и недоволството от системата на Ислямската република.

Тъй като демонстрациите се организират в цялата страна и протестното придвижване няма лични водачи, държавното управление се сблъсква със обилни компликации да го овладее и да го отслаби стратегически.
Редакцията предлага
Въпреки насилието митингите не секват

Изявления като това на ръководителя на Народното събрание Мохамед Багер Галибаф, че страната е подготвена да осъществя избрани промени, не провокираха стремежи резултат. От една страна, по-голямата част от иранския властови хайлайф схваща промените като симптом на уязвимост. От друга, доста от протестиращите упорстват освен за промяна на Ислямската република, ами и за промяна на системата. Ислямистите, които са на власт, доста добре помнят, че в края на 70-те години, откакто монархът отстъпи пред настояванията на улицата.

Ето защо режимът залага на. Красноречиви са данните на правозащитници - смъртните случаи са към 400, а над 16 800 души са били задържани. Аятолах Али Хаменей към момента не е призовал обществено за преустановяване на размириците. Въпреки това има клюки, че скорошните ексцесии в югоизточната провинция Систан и Балучестан са били самобитен тест за революционния водач. Там силите за сигурност разкрили неведнъж огън по стачкуващи от сунитското болшинство, измежду които имало и духовници. Убитите били десетки. Въпреки това митингите не можели да бъдат овладени.

Режимът дава отговор със мощ

Няколкото издадени смъртни присъди против стачкуващи по бързата процедура са логически ход за ръководещите в опитите им да изплашат протестиращите. И даже и да не желаят да го оповестят обществено, грубата мощ остава единственият метод за оцеляване на режима. Властта се крие зад чиновници на силите за сигурност на ниско равнище, с цел да прикрие същински брутално настоящите звена. Официално се акцентира, че полицията и паравоенните доброволчески елементи на милицията " Басидж " са виновни за противодействието на митингите. Но все по-често се появяват изявления, че Революционната армия, която безмилостно потуши митингите на " Зеленото придвижване " през 2009 година, също взе участие - облечена в полицейски униформи и облеклото на милицията " Басидж ".

Правозащитната организация " Амнести интернешънъл " заяви за секретни документи, според които генералният щаб на въоръжените сили е призовал всички районни командири за използване на " сурови ограничения " против стачкуващите.

Съмнително е, че този метод ще помогне за иранския режим. През 1978 година на деня, станал прочут като " черен петък ", силите на шаха стреляха по невъоръжени стачкуващи на площад " Джалех " в Техеран. Това докара само до усилване на митингите против неговия режим.

Колко ще продължат митингите?

С оглед на възходящото принуждение против демонстрантите не се знае докога те ще не престават да излизат на улиците. Но има основания да се чака, че няма да се откажат - очевидно по-малкия боязън, усилването на вълненията около годишнината от смазването на митингите през 2019 година, която беше тази седмица, и недоволството от стопанската система са част от тях. Масуд Мирказеми, който управлява бюджетната организация към държавно управление, разгласи фискален недостиг от 34 %. Говори се също по този начин, че 20-процентното обезценяване на иранския риал през последните две седмици се дължи на големите разноски на държавното управление за поддържане на силите за сигурност.

Външният министър Хосейн Амир-Абдолахиан предизвести за " революция ", която съгласно него Западът провежда в страната. Демонстрантите евентуално ще одобряват думите му като симптом за страх сред хардлайнерите за бъдещето на Ислямската република. Ако митингите продължат и овладеят трайно значими сфери на публичния живот като пазарите, превоза или петролната промишленост, едно ново съществено клане наподобява неизбежно. В четвъртък бе обявено, че родният дом на аятолах Рухолах Хомейни, който е музей от 30 години, е бил запален.

***

Вижте и тази изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР